Execuţii sumare în rândul civililor kurzi în Siria: ONU atrage atenţia asupra 'responsabilităţii' Turciei

Turcia ar putea fi considerată 'responsabilă' pentru abuzurile comise de grupurile armate ce îi sunt afiliate, iar execuţiile aplicate de rebelii proturci pot constitui 'crime de război', potrivit ONU, scrie Agerpres. 

'Conform dreptului internaţional privind drepturile omului şi legislaţiei internaţionale umanitare, execuţiile sumare reprezintă încălcări grave şi pot constitui crime de război', a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR), Rupert Colville, ciTat de AFP.

'Civilii, precum şi toţi cei scoşi din lupte cum ar fi combatanţii capturaţi, trebuie să fie protejaţi', a afirmat acesta într-o conferinţă de presă la Geneva.

De la începutul ofensivei turce, la 9 octombrie, UNHCR încearcă să verifice autenticitatea cazurilor de abuzuri ce i-au fost comunicate, între care execuţii sumare.

'Turcia ar putea fi considerată ca stat responsabil pentru încălcările comise de către grupurile armate ce îi sunt afiliate în cazul în care Turcia exercită un control efectiv asupra acestor grupuri sau asupra operaţiunilor în cursul cărora aceste încălcări au fost comise', a explicat purtătorul de cuvânt al UNHCR.

Ofensiva turcă urmăreşte să alunge din nord-estul Siriei forţele kurde ale Unităţilor de protecţie a poporului (YPG), considerate drept 'teroriste' de către Ankara, dar aliate Occidentului în lupta împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic.

'Cel mai grav incident de care avem cunoştinţă până în prezent şi pe care încercăm în continuare să-l verificăm pe deplin vizează informaţii potrivit cărora cel puţin patru civili, între care doi jurnalişti, au fost ucişi, iar alţi zeci - răniţi când un convoi de vehicule a fost lovit de un atac aerian turc', a detaliat Colville, precizând că atacul a avut loc la 13 octombrie.

UNHCR dispune de asemenea de două înregistrări video distincte, difuzate pe reţelele de socializare, care arată 'ceea ce par să fie execuţii sumare comise la 12 octombrie de către combatanţi aparţinând grupării armate Ahrar al-Sharqiya, afiliată Turciei'.

'În aceeaşi zi, noi am primit informaţii indicând că o foarte cunoscută femeie politiciană kurdă, Hevin Khalaf, a fost de asemenea executată pe aceeaşi rută, aparent tot de combatanţi Ahrar al-Sharqiya' (grupare a rebelilor sirieni), a adăugat el.

'Cerem autorităţilor turce să deschidă imediat o anchetă imparţială, transparentă şi independentă cu privire la aceste două incidente şi să-i reţină pe autori', a concluzionat el.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), o organizaţie neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, dar care dispune de surse de informaţii pe întreg teritoriul Siriei, a comunicat că cel puţin nouă civili au fost 'executaţi' sâmbătă în Siria de către rebeli sirieni care participă la operaţiunea militară turcă. Printre victime figurează şi Hevrin Khalaf, membră a conducerii Consiliului democratic sirian, braţul politic al alianţei forţelor kurde şi arabe aliate Washingtonului în lupta antijihadistă, conform AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel