Est-europenii încep să-şi cumpere case în Occident, pentru se evacua în cazul extinderii războiului din Ucraina

Fotografie de la Scott Webb, Pexels
Fotografie de la Scott Webb, Pexels

Agnes Marciniak-Kostrzewa, o veterană a industriei imobiliare din Spania, se trezește în mijlocul unui vârtej telefonic.

De 25 de ani, a fost la cârma tranzacțiilor imobiliare care au dus polonezii către țărmurile sudice ale Spaniei. Dar ultimele luni au fost deosebit de agitate. Conform CNN, odată cu intensificarea tensiunilor geopolitice din Europa de Est, cererea pentru proprietăți în Spania a explodat, iar telefoanele nu încetează să sune.

Motivul acestui val de interes? Războiul Rusiei din Ucraina și frica că acest conflict ar putea escalada și mai mult.

Pentru polonezi, opțiunea de a-și schimba domiciliul din regiunea baltică cu țărmurile mediteraneene devine tot mai atrăgătoare. După prăbușirea comunismului, mulți polonezi au prosperat economic, iar acum, cei care au reușit să-și clădească afaceri caută să se retragă și să se bucure de anii de muncă. În plus, munca de la distanță, facilitată de pandemie, le permite mulțora să își aleagă un stil de viață mai însorit și mai departe de țară.

Agnes Marciniak-Kostrzewa relatează că a observat două valuri de creștere rapidă a interesului pentru achiziționarea de proprietăți, prima fiind imediat după izbucnirea războiului în 2022, iar al doilea începând cu februarie 2024.

Cu toate acestea, ultimele săptămâni au adus o atmosferă de neliniște, pe măsură ce Rusia testează limitele și încearcă să profite de pe urma avansurilor recente pe câmpul de luptă din Ucraina. Comentariile ambigue ale unor lideri occidentali, cum ar fi fostul președinte american Donald Trump sau premierul polonez Donald Tusk, nu fac decât să alimenteze această anxietate.

Clienții lui Marciniak-Kostrzewa nu au întârziat să reacționeze la aceste semnale de avertisment. Tot mai mulți polonezi caută să-și securizeze un refugiu în Spania, iar recordul de achiziții imobiliare realizate de polonezi în 2023 a fost deja depășit în 2024.

Maria Ruiz Lopez, notar care facilitează tranzacțiile între Spania și Varșovia, confirmă că cererea a crescut spectaculos, iar mulți clienți menționează teama de război și incertitudinea geopolitică drept motive pentru achiziționarea de proprietăți în străinătate.

Dorința de a avea un plan de rezervă în fața unor evenimente neprevăzute este evidentă în comportamentul cumpărătorilor. Unii acționează în panică, cumpărând proprietăți în grabă pentru a evita conscrierea în armata poloneză sau pentru a avea un loc sigur în caz de necesitate. Alții investesc în proprietăți ca măsură de precauție împotriva riscurilor economice și geopolitice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel