Erdogan, revoltat după decizia lui Macron. Cuvinte grele

Recep Erdogan
Recep Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a calificat vineri drept ''novice în politică'' pe omologul său francez Emmanuel Macron, căruia i-a cerut să înveţe ''istoria ţării sale'' după decizia Parisului de a stabili o zi de comemorare a ''genocidului armean'' din 1915, o decizie respinsă de Ankara, relatează AFP.

"I-am spus lui Macron 'încă eşti novice în politică, mai întâi să înveţi despre istoria ţării tale' , a declarat şeful statului turc într-un interviu pentru canalul A-Haber.

El a enumerat apoi ţările colonizate de Franţa şi masacrele la care această ţară, potrivit lui, a luat parte, evocând atât Algeria, Indochina, cât şi genocidul din Rwanda. O cronologie împărtăşită rapid pe reţelele sociale de către directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

Macron, rezolva mai întâi asta. Nu există genocid în istoria noastră ", a continuat Erdogan, care a cerut omologului său francez să folosească cu prudenţă cuvântul genocid ".

Anunțul lui Macron 

Emmanuel Macron a anunţat la începutul acestei luni că Franţa, ţară în care trăieşte o mare comunitate armeană, va marca pe 24 aprilie o zi naţională de comemorare a genocidului armean.

Armenii estimează că un milion şi jumătate dintre ei au fost ucişi sistematic de către trupele otomane în timpul Primului Război Mondial.

Dar Ankara refuză să folosească termenul genocid, evocând masacre reciproce pe fondul unui război civil şi al foametei care au făcut sute de mii de morţi în ambele tabere.

Turcia a condamnat imediat anunţul preşedintelui Macron, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc al Afacerilor Externe, Hami Aksoy, acuzându-l, în special, că a luat această decizie în speranţa de a obţine voturile comunităţii armene din Franţa.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel