Elevele din Iran își scot hijaburile la școală în semn de protest. ”Moarte dictatorului” strigă tinerele pe stradă

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Elevele din Iran se alătură protestelor. În mai multe imagini apărute pe rețelele de socializare, acestea apar când își scot hijaburile și ies în marș pe stradă. 

Într-o inițiativă fără precedent, elevele s-au alăturat protestelor care au cuprins Iranul de la moartea unei tinere reținute pentru încălcarea legii hijabului. Videoclipurile verificate de BBC arată studenți și adolescenți în uniforme fluturând hijaburile în aer în timp ce strigă lozinci împotriva autorităților clericale. Scandările au reflectat lozincile auzite la protestele mai ample din ultimele două săptămâni.

Luni, în Karaj, mai multe fete fără hijab au fost filmate forțând un bărbat, despre care se crede că este un oficial local, să părăsească școala lor. Filmarea îi arată strigând „rușine să vă fie” și aruncând spre bărbat ceea ce par a fi sticle de apă goale, până când acesta se retrage pe o poartă.

Gesturi obscene, hijaburi și lozinci

Într-un alt videoclip din Karaj, care se află chiar la vest de capitala Teheran, se aud studenții strigând: „Dacă nu ne unim, ne vor ucide unul câte unul”.

CITEȘTE ȘI - Pardis Mahvdavi, iraniancă arestată acum 15 ani de "Poliţia Moralităţii": Ar putea fi uşor de imaginat că actuala rundă de manifestaţii se va încheia la fel ca precedenta

În orașul sudic Shiraz, luni, zeci de eleve au blocat traficul de pe un drum principal în timp ce își fluturau hijaburile în aer și strigau „moarte dictatorului” – o referire la Liderul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt. asupra tuturor problemelor de stat.

Alte proteste ale elevelor au fost raportate marți în Teheran și în orașele din nord-vestul Saqez și Sanandaj.

CITEȘTE ȘI - SUA se revoltă pentru reprimarea protestelor din Iran

CITEȘTE ȘI - Mai multe grupuri kurde din Irak au fost atacate de Iran cu rachete. Peste 10 persoane au murit

O serie de eleve au fost fotografiate stând în picioare în sălile de clasă, cu capetele descoperite. Unele își ridicau degetele mijlocii, un gest obscen, la portretele ayatollahului Khamenei și ale fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Protestele elevelor au început la câteva ore după ce ayatollahul Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat, a rupt tăcerea asupra tulburărilor și a acuzat Statele Unite și Israel, dușmanii ai Iranului, de orchestrarea „revoltelor”. El și-a oferit tot sprijinul forțelor de securitate, care au răspuns protestelor printr-o represiune violentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel