Ședință de criză la PSD după ce s-a aflat scorul real. Începe războiul pentru preluarea PNL

Ședința din biroul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pare a fi una de criză. Paradoxal, după ce alianța din jurul PSD a câștigat alegerile europarlamentare, iar PNL s-a plasat mult sub ținta de 20%. Explicația: scorul real este diferit de anunțurile triumfaliste de la exit poll.

Explicația ține de decizia lui Crin Antonescu, susținut de o parte a conducerii PNL. Antonescu și gruparea din jurul său a refuzat categoric să refacă alianța cu PSD. Fără USL, candidatura lui Victor Ponta la prezidențiale este una riscantă, fiind posibilă o coagulare a votanților anti-PSD, în turul al doilea, chiar dacă partidele care îi reprezintă nu reușesc să închege o alianță. Cu doar 37%, PSD nu poate fi sigur că va obține peste 50% la alegeri, unde va participa un număr cel puțin dublu de alegători (ceea ce va dilua forța aparatelor de partid).

Citește și: Tăriceanu, atac dur la Antonescu

Scopul PSD este să aducă înapoi PNL într-o structură tip USL. Preluarea PNL ar urma să se realizeze cu sprijinul Alianței trădătorilor (grupul de susținători ai lui Tăriceanu, Stroe, Chițoiu, Silaghi), care militează pentru o revenire în USL, de astă dată cu Ponta candidat la prezidențiale și Antonescu premier.

Demisiile liderilor PNL, în frunte cu Antonescu și Iohannis, îi vor lăsa la conducerea interimară pe Ludovic Orban sau Eugen Nicolaescu. După gestul de onoare făcut de Antonescu și Iohannis, este posibil ca ei să candideze, la Congres, și să obțină o nouă confirmare din partea partidului.  Oponenții  lui Crin vor prezenta avantajele pe care le are partidul dacă revine la guvernare. Problemele penale pe care le au unii membri ai Alianței trădătorilor lui Crin cântăresc mult în decizie. Nici chiar Nicolaescu nu poate fi liniștit, după sesizările penale legate de scandalul vaccinului antigripal.

PNL ar putea fi îndemnat să caute sprijin din partea premierului, în condițiile unui război cu instituțiile lui Traian Băsescu.

Cert este că, departe de a constitui un succes devastator, rezultatul PSD îl obligă pe Victor Ponta să caute   sprijin pe partea dreaptă. Cum o asociere cu partidul prezidențial sau chiar cu PDL aduce mai multe pierderi decât voturi atrase, rezultatul europarlamentarelor va deschide lupta pentru preluarea  PNL în tabăra USL.

Citește și: Crin Antonescu, declarație controversată: Îmi asum eșecul. Nu supun demisia mea la vot. Voi face anunțul în fața colegilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel