Dumitru Prunariu: Promovarea lui Herman Oberth trebuie făcută şi pe plan internaţional

Dr. ing. cosmonaut Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, a afirmat că promovarea ilustrului savant de origine română Herman Oberth trebuie să se facă şi pe plan internaţional, nu numai la nivel naţional.

 'Trebuie să vă spun că, de curând, am vizitat Muzeul Tehnicii de la Viena, unde este un panou dedicat lui Herman Oberth. Nu este nicăieri pomenit faptul că este născut pe teritoriul României, că şi-a elaborat o parte din opera ştiinţifică în România. Doar 'savantul german', 'savantul german'. Am avut o discuţie cu directorul muzeului, care pur şi simplu m-a descurajat. Şi mi-a spus: 'Ştiţi, nu putem face modificări, dacă nu există o anumită decizie, dacă nu se aduc documente'. I-am spus: 'Dar există acele documente'. Pur şi simplu a rămas aşa. De-atunci îmi trimit invitaţii să particip la manifestările Muzeului Tehnicii de la Viena.

Deci, promovarea lui Herman Oberth este necesar să se facă şi pe plan internaţional, nu numai la nivel naţional, cum o facem acum, cât mai mult şi cu dovezi concrete asupra originii lui şi locului în care a creat peste 90% din opera lui ştiinţifică, aşa cum el personal afirma în alocuţiunile pe care le ţinea', a spus Prunariu, la sesiunea tematică '125 de ani de la naşterea lui Herman Oberth. O istorie a rachetelor în România', desfăşurată în Amfiteatrul 'Ion Heliade-Rădulescu' al Bibliotecii Academiei Române. Cunoscutul cosmonaut a dezvăluit circumstanţele primei întâlniri cu Herman Oberth, în 1982, la Moscova, la un simpozion care marca 25 de ani de la lansarea primului satelit arificial al Pământului. 'Mulţi îl considerau dispărut, dar corespondase şi cu marele Ţiolkovski (n.r. - Konstantin Eduardovici Ţiolkovski (1857 - 1935), iar apariţia lui, pentru prima dată în istorie, pe teritoriul URSS, era o mare surpriză. În alocuţiunea mea, îmbrăcat în uniforma de căpitan a Aviaţiei Militare Române, am pomenit despre zborul cosmic comun româno-sovietic, dar am vorbit şi despre realizările de pionierat al transilvăneanului Herman Oberth, concepute în mare parte pe teritoriul României. Sala a început să murmure, să devină din ce în ce mai zgomotoasă. Toţi ştiau că Oberth este savant german. Atunci, Herman Oberth s-a ridicat de la locul său din sală din rândul întâi, a venit la mine pe scenă, mi-a strâns mâna şi mi-a spus în româneşte: 'Vă mulţumesc, domnule căpitan'. În acel moment s-a lăsat o linişte mormântală în sală, toată lumea a înţeles că tot ceea ce spusesem era adevărat şi că savantul german era, de fapt, un sas transilvănean', a povestit Dumitru Prunariu.

El a adăugat că, graţie intervenţiei sale din 1982, într-o Enciclopedie a Cosmonauticii, apărută doi ani mai târziu, la Moscova, Sibiul era trecut drept locul de naştere al lui Herman Iulius Oberth, menţionându-se că era născut pe teritoriul României. 'Pe ilustrul inventator l-am întâlnit de mai multe ori la diverse manifestări ştiinţifice, în România sau în lume, apoi la zilele sale de naştere, sărbătorite din cinci în cinci ani la Salzburg, sub forma unor congrese internaţionale ale Societăţii germane de rachete 'Herman Oberth - Wernher von Braun'. În 1984, Herman Oberth mi-a acordat Medalia de aur Herman Oberth în cadrul congresului organizat la Salzburg cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a naşterii sale pentru contribuţia mea la dezvoltarea cosmonauticii şi ca prim cosmonaut din ţara sa natală. (...) L-am vizitat de câteva ori pe Herman Oberth şi acasă, în Germania, în orăşelul Feucht. De fiecare dată când aveam o deplasare în străinătate făceam un ocol şi-l vizitam şi la Feucht. Ultimele fotografii şi înregistrări video împreună le-am realizat la 28 iunie 1989, exact cu şase luni înainte să se stingă la memorabila vârstă de 95 de ani', a mai spus Dumitru Prunariu. Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii din cadrul Academiei Române a organizat luni, sesiunea tematică '125 de ani de la naşterea lui Hermann Oberth. O istorie a rachetelor în România', participanţii la eveniment abordând atât teme legate de istoria şi dezvoltarea aeronauticii româneşti, cât şi personalitatea ştiinţifică a profesorului Hermann Oberth şi statutul său de pionierat în acest domeniu. Conferenţiarii au evidenţiat rolul şi contribuţiile învăţământului politehnic militar la dezvoltarea sistemelor de rachete, programele industriale şi de dezvoltare pentru rachete româneşti, cercetările teoretice şi experimentale în domeniul micro-lansatoarelor spaţiale. Evenimentul a fost însoţit de expoziţia 'Hermann Oberth - părintele zborului spaţial'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel