Dolj: Mitropolia Olteniei a marcat împlinirea a 11 ani de la întronizarea Înalt Prea Sfinţitului Irineu

Bisericile din Mitropolia Olteniei au marcat, sâmbătă, de praznicul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, împlinirea a 11 ani de când ÎPS Irineu a fost întronizat arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei.

Mitropolitul Olteniei le-a vorbit celor prezenţi despre jertfa Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, amintind că "viaţa acestuia este atât de impresionantă şi plină de exemple de fapte bune, de minuni pe care le-a săvârşit".

"Azi cinstim pe Marele Mucenic Pantelimon, vindecătorul, tămăduitorul de boli, doctorul fără de arginţi, cel care în timpul vieţii sale a practicat arta medicinei şi apoi, prin sfârşitul său martiric, a devenit ocrotitorul doctorilor şi vindecătorul bolnavilor. Viaţa sfântului Mare Mucenic Pantelimon este atât de impresionantă şi plină de exemple de fapte bune, de minuni pe care le-a săvârşit în timpul vieţii sale. El s-a arătat o jertfă curată lui Dumnezeu. Din fragedă copilărie, de când a rămas orfan de mama sa, a urmat învăţătura cea bună a mamei sale şi apoi învăţătura profesorului său. Această jertfă pe care el şi-a însuşit-o din credinţa sa este legată în primul rând de exemplul Mântuitorului Iisus Hristos care s-a jertfit pentru noi pe Sfânta Cruce", a spus ÎPS Irineu.

El le-a amintit credincioşilor că pe calea jertfei Mântuitorului au mers sfinţii mucenici, urmând exemplul şi fiind imitatorii Lui. "Sfântul Pantelimon e mai mult decât o jertfă din Vechiul Testament, pentru că acele jertfe erau din animale necuvântătoare, pe când Sfântul Pantelimon este jertfa conştientă, raţională, care înglobează toate frumuseţile şi caracteristicile chipului lui Dumnezeu în asemănarea sa. Aşadar, cinstindu-l pe Sfântul Pantelimon, noi avem toată puterea lui Dumnezeu în sufletele noastre", a mai afirmat înaltul prelat ortodox.

După Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Irineu la Catedrala Mitropolitană "Sfântul Dumitru" din Craiova, consilierul cultural al Mitropoliei Olteniei, pr. Grigore Vulcănescu, a spus că în cei 11 ani de slujire arhierească în judeţele Dolj şi Gorj au fost construite din temelie zeci de biserici, iar peste 500 au fost reparate, consolidate sau renovate.

"Trebuie menţionate eforturile depuse pentru atragerea fondurilor europene în vederea reparării, renovării şi reconsolidării unor biserici emblematice din Craiova şi împrejurimi, precum bisericile monumente istorice Catedrala Madona Dudu, Biserica "Sfântul Gheorghe Vechi", Biserica "Hagi Enuş", Biserica "Sfântul Nicolae Ungureni", Biserica Mănăstirii Jitianu, adevărate repede ale artei şi culturii româneşti. De asemenea, în cei 11 ani de arhipăstorire, Arhiepiscopia Craiovei şi-a întinerit personalul prin hirotonia a 278 de diaconi şi preoţi", a afirmat pr. Grigore Vulcănescu.

În ceea ce priveşte activitatea de asistenţă socială din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, el a precizat că sunt sprijinite în mod direct 10.000 de persoane aflate în dificultate din judeţele Dolj şi Gorj.

"Au fost înfiinţate opt centre sociale pentru copii în Craiova, Filiaşi, Târgu Jiu, Lipovu şi Grădinari, centre pentru bătrânii nevoiaşi la Craiova şi Călimăneşti, un centru pentru persoane fără adăpost, precum şi instituţii de învăţământ, şcoli şi grădiniţe în Craiova, Grădinari şi Tg. Jiu. De asemenea, la iniţiativa ÎPS Irineu au fost puse în desfăşurare două proiecte sociale care vizează sprijinirea familiilor de preoţi cu mulţi copii şi a copiilor ai căror părinţi au decedat, prin acordarea de burse lunare. ÎPS Irineu a purtat de grijă şi pentru starea de sănătate a oamenilor, numai în ultimii ani donând echipamente medicale pentru spitalele din Craiova şi Segarcea, unde s-a putut înfiinţa Secţia de transfuzii", a mai afirmat pr. Vulcănescu.

Potrivit prelatului, în perioada 5 - 8 septembrie se va desfăşura în Cetatea Băniei Întâlnirea tinerilor ortodocşi, care va reuni peste 2.500 de tineri din comunităţile ortodoxe europene şi nu numai. Evenimentul, care se desfăşoară sub motto-ul "Cu toţi suntem un potir, credinţă, nădejde şi dragoste", îşi propune să le ofere tinerilor prilejul cultivării acelor aspecte care ţin de identitatea religioasă şi culturală a oltenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel