Dodon, inspecție la o bază militară modernizată de SUA

Igor Dodon
Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că va merge să 'inspecteze' personal baza militară de la Bulboaca (circa 35 km de Chișinău), după vizita efectuată aici joi de ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, relatează portalul Deschide.md, potrivit Agerpres.

În ultimul timp, potrivit lui Dodon, au loc multe discuții despre poligonul militar de la Bulboaca, despre implicarea americanilor și finanțările ce vin din SUA. "În calitate de comandant suprem al armatei, voi merge luni într-o vizită de lucru pe poligon pentru a clarifica pe loc starea lucrurilor", a declarat Igor Dodon.

În acest context, el a reamintit că Republica Moldova este un stat neutru. "Eu nu voi admite ca soldații moldoveni să fie parte sau piese în mașinăria vreunui bloc militar, fie el din Vest sau din Est", a adăugat președintele moldovean.

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a efectuat joi o vizită la baza de la Bulboaca, renovată în prezent în cadrul programului "Inițiativa globală pentru operațiuni de menținere a păcii" (GPOI), finanțat de guvernul SUA, conform Deschide.md.

Cu această ocazie, el a dezmințit informațiile lansate în spațiul public de vicepremierul rus Dmitri Rogozin conform căruia americanii ar pregăti militari moldoveni la Bulboaca pentru un eventual conflict în Transnistria, relatează Radio Chișinău.

Potrivit ambasadorului american, ar fi vorba de anumite neînțelegeri, iar toate obiectivele pe care le-a putut vedea la Bulboaca sunt destinate instruirii și pregătirii militarilor moldoveni pentru a participa la diferite misiuni de menținere a păcii. În acest sens, el a salutat faptul că SUA au legături foarte bune cu armata națională a Republicii Moldova.

James Pettit, împreună cu comandantul interimar al armatei moldovene, colonelul Eduard Ohladciuc, a urmărit stadiul lucrărilor de modernizare a bazei militare de la Bulboaca. Deocamdată au fost încheiate doar lucrările de reconstrucție a celor două poligoane de tragere. În plus, la fiecare din cele trei cazărmi deja existente se construiește câte o anexă cu o capacitate de 50 de locuri. Una dintre ele va fi destinată femeilor-soldat care vor participa la diferite operațiuni de menținere a păcii.

Circa 1,1 milioane de dolari au fost cheltuite până în prezent pentru renovarea bazei militare de la Bulboaca, potrivit Radio Chișinău.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel