Diplomatul de rang înalt al Taiwanului afirmă că ajutorul SUA pentru Ucraina este crucial pentru descurajarea Chinei

FOTO: Freepik @chormail
FOTO: Freepik @chormail

Ministrul de Externe Joseph Wu a declarat într-un interviu că o victorie rusă ar putea încuraja China să acționeze împotriva Taiwanului și ar alimenta propaganda anti-americană.

Joseph Wu, ministrul de externe al Taiwanului, a declarat joi că oprirea livrărilor de arme ale SUA către Ucraina ar încuraja China în agresiunile sale împotriva Taiwanului și ar alimenta propaganda de la Beijing conform căreia Statele Unite sunt un partener nesigur.

"Când oamenii ne întreabă dacă este în regulă pentru Statele Unite să abandoneze Ucraina, răspunsul este nu, pentru că lumea nu funcționează într-un mod alb-negru, sau dacă te uiți doar la un singur teatru la un moment dat", a spus el. "Lumea este interconectată."

Dacă Rusia reușește să ocupe mai mult din Ucraina și să obțină victoria, a adăugat el, "ar fi văzută ca o victorie a statelor autoritare pentru că Rusia, China, Coreea de Nord și Iranul sunt acum legate între ele."

Comentariile domnului Wu, făcute într-un interviu amplu de o oră în Taipei, vin în timp ce administrația Biden încearcă să convingă Congresul să adopte un pachet suplimentar de finanțare care ar oferi 60 de miliarde de dolari de ajutor Ucrainei.

Mulți republicani din Camera Reprezentanților se opun ferm acordării de ajutor suplimentar Ucrainei, adoptând poziția "America întâi" abordată de fostul președinte Donald J. Trump, un candidat pro-rus care i-a îndemnat să respingă pachetul. Timp de luni, aceștia au pretins că ar fi dispuși să ia în considerare furnizarea de asistență suplimentară pentru Kiev dacă administrația Biden impune restricții severe privind imigrația la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Dar la îndemnul lui Trump, s-au împotrivit unui pachet de finanțare care ar fi făcut acest lucru, numind măsurile de la graniță prea slabe, notează Times.

Pachetul include, de asemenea, 8 miliarde de dolari de ajutor pentru contracararea Chinei în regiunea Asia-Pacific, din care 1,9 miliarde de dolari ar reumple stocurile de arme americane trimise în Taiwan. Și include 14,1 miliarde de dolari de ajutor militar pentru Israel.

Unii parlamentari republicani susțin despre China că este o amenințare mai mare decât Rusia și că fondurile propuse pentru Ucraina ar trebui direcționate către contracararea Chinei. Dar alți oficiali republicani din Congres și mulți democrați fac același argument ca și domnul Wu: că securitatea Taiwanului este legată de cea a Ucrainei, deoarece China va vedea slăbiciune din partea Statelor Unite - și o șansă mai mare de succes într-o invazie potențială a Taiwanului - dacă Ucraina este învinsă.

Liderii chinezi au spus de decenii că Taiwanul, o insulă de facto independentă, trebuie adus sub conducerea Partidului Comunist, prin forță dacă este necesar. Xi Jinping, liderul Chinei, a continuat să promoveze această poziție.

Guvernele Statelor Unite și Taiwanului încearcă să descurajeze China să invadeze Taiwanul, inclusiv prin consolidarea militară în regiune și consolidarea alianțelor cu alte națiuni democratice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel