Urmărește emisiunea live


Desfiinţare SIIJ. Cazanciuc: Asumarea de către Guvern, un amestec grosolan politic în treburile justiției

Robert Cazanciuc  Foto: Crișan Andreescu
Robert Cazanciuc Foto: Crișan Andreescu

"Asumarea de către guvern a unui proiect de lege pentru desființarea SIIJ, în condițiile unui aviz negativ din partea CSM, reprezintă pur și simplu un amestec grosolan politic în treburile justiției", apreciază senatorul PSD Robert Cazanciuc.

"Ministrul Justiției nu are, potrivit legii, niciun instrument legal să evalueze activitatea unei structuri de parchet, aprecierile sale cu privire la eficiența SIIJ fiind de natură eminamente politică. Invocarea numărului mic de rechizitorii ca argument în susținerea proiectului de lege amintește de perioada stalinistă, în care rechizitoriile erau întocmite la comandă politică fără niciun fel de probe care să dovedească săvârșirea unei infracțiuni.

Guvernul Cîțu arată încă o dată desconsiderarea instituțiilor și a poporului român, asumându-și acest act, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene de a ține cont de avizele CSM, contrar intereselor României de a avea magistrați independenți care să poată lua decizii fără niciun fel de influențe externe, în acord cu legea, probele și propria conștiință. SIIJ este singura structură de parchet în care factorul politic nu are niciun rol, toată procedura de selecție a procurorilor derulându-se doar de către CSM, garantul independenței justiției, potrivit articolului 133 din Constituție.

Aștept cu foarte mare interes dezbaterile din Parlament pentru a vedea cine susține cu adevărat independența justiției. În respectul valorilor europene, mă aștept ca la dezbaterile din comisia juridică să fie invitați, alături de magistrați, și reprezentanți ai Comisiei de la Veneția, pentru arăta că statul de drept este o valoare fundamentală și nu doar un slogan electoral", transmite senatorul Robert Cazanciuc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel