Deschidere an universitar. Iohannis: România, pe ultimul loc ...

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Constanţa, la festivitatea de deschidere a noului an universitar, că "pentru a avea o ţară ca afară, avem nevoie, în primul rând, de universităţi ca afară".

Universităţile nu pregătesc doar buni profesionişti, fie ei angajaţi sau antreprenori, ele au rolul de a forma buni cetăţeni şi de a contribui la dezvoltarea statului de drept, pe baze sustenabile. De foarte multe ori auzim sintagma 'Vrem o ţară ca afară'. Se poate. Dar pentru a avea o ţară ca afară avem nevoie, în primul rând, de universităţi ca afară. Universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea, în toate activităţile lor. De exemplu, mi-ar plăcea dacă universităţile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate, pe care încă le regăsim în spaţiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învăţământul superior, este mitul fals conform căruia prea mulţi tineri merg la facultate, a spus şeful statului. 

Potrivit acestuia, ţara noastră este pe ultimul loc, în Uniunea Europeană, privind persoanele de 30 - 34 de ani, care au absolvit instituţii de învăţământ superior. 

România este de fapt, şi e regretabil, pe ultimul loc din Uniunea Europeană, din punctul de vedere al tinerilor de 30 - 34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea ţării noastre şi, implicit, bunăstarea noastră, a tuturor. Nu înseamnă însă că trebuie să încurajăm existenţa unor universităţi cu grave probleme de management educaţional, doar de dragul statisticii. De asemenea, nu trebuie să neglijăm dezvoltarea unor rute profesionale, pe model dual, care să reprezinte o alternativă reală şi cu recunoaştere socială şi materială. Avem nevoie de înalţi specialişti, dar şi de meseriaşi bine calificaţi. Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des, în spaţiul public şi poate chiar şi în Parlament, a afirmat Iohannis. 

Preşedintele Klaus Iohannis participă luni, în piaţa Ovidius din municipiul Constanţa, la deschiderea noului an universitar 2017 - 2028. La eveniment iau parte cadre didactice şi studenţi de la Universitatea "Ovidius", Universitatea Maritimă din Constanţa şi Academia Navală "Mircea cel Bătrân", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel