EXCLUSIV  Demisie Papa Francisc. Dan Ciachir: Televiziunea, între Caracudi și Vatican

Papa Francisc
Papa Francisc

Scriitorul Dan Ciachir a comentat știrea conform căreia Papa Francisc s-ar gândi să demisioneze.  

Unele posturi de televiziune au titrat: „Cutremur la Vatican: Papa se gândeşte să demisioneze". 

Mai întâi, o precizare: papii, episcopii, patriarhii nu demisionează, ci se retrag, chiar dacă expresia italiană dimettersi poate fi echivalată cu noţiunea laică de demisie. M-am grăbit să mă uit pe site-urile marilor ziare italiene. Şi ce-am găsit în „La Stampa"? Că peste câteva zile va intra în librăriile din Italia volumul La barca di Paolo, îngrijit de părintele Leonardo Sapienza, un important slujbaş al Vaticanului.

Ce a provocat confuzia 

În această carte este reprodusă o scrisoare autografă a Papei Paul al VI-lea (care a stat pe tronul pontifical între anii 1963 şi 1978) – redată şi în facsimil – datată 2 mai 1965. Este considerată cea mai importantă dezvăluire din acest volum. Se spune în această scrisoare autografă că, în caz de „infirmitate prezumată nevindecabilă", Papa Paul al VI-lea va renunţa la demnitatea sa pontificală, la care se adaugă şi alternativa unui alt „grav şi prelungit impediment".

Este adevărat că şi Papa Francisc – actualul Pontif – a făcut o foarte scurtă declaraţie legată de acest document, reprodusă şi ea pe site-ul ziarului „La Stampa", spunând că gestul înaintaşului său este surprinzător, dar şi firesc, pentru că un om care nu este într-o bună stare de sănătate nu poate să conducă Biserica Romano-Catolică.

Or, de la comentarea unei scrisori de acum 53 de ani aparţinând Papei Paul al VI-lea până la ştirea că actualul Pontif este pe cale să se retragă este o distanţă ca de la Caracudi, personajul ziaristului Caragiale care inventa ştiri, la o mass-media decentă.

Notă: intertitlul aparține redacției DCNews. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel