Decizie ISTORICĂ. Prima femeie la conducerea Vaticanului

A fost desemnată prima femeie într-un rol de conducere la Vatican. Este o decizie istorică.

Papa Francisc a numit o femeie într-o poziţie de management în cadrul Vaticanului, pentru prima dată în istorie.

Francesca Di Giovanni are 66 de ani, este de origine italiană, laică, și a devenit prima femeie numită de Vatican într-o poziţie de management în cadrul instituţiei, relatează BBC. Aceasta va ocupa funcția de avocat al Vaticanului.

Papa Francisc s-a aratăt un susţinător al ideii conform căreia femeile ar trebui să ocupe funcţii înalte la Vatican. Francesca di Giovanni lucrează de 27 de ani în cadrul Vaticanului şi deţine o diplomă în avocatură.

Doar bărbaților le este permis

 

Biserica Romano-Catolică permite doar bărbaţilor să fie hirotonisiţi preoţi, iar femeilor le-au fost încredinţate în mod tradiţional posturi aflate în umbră, din administraţie.

Grupurile de femei, inclusiv Uniunea Internaţională a Superioarelor Generale (UISG), un organism-umbrelă format din călugăriţe catolice, au solicitat de mult timp papei să numească mai multe femei în posturi superioare în birocraţia Vaticanului. Acestea au prezentat cifre potrivit cărora mai mult de jumătate dintre cei 1,3 miliarde de catolici din lume sunt femei, iar apartenenţa la ordinele religioase feminine este de aproximativ trei ori mai mare decât la ordinele masculine, citează Agerpres. 

Ce spune Francesca Di Giovanni

 

Francesca Di Giovanni a declarat pe site-ul oficial al Vaticanului, Vatican News, că numirea sa este ''fără precedent'', deşi ''responsabilitatea este asociată locului de muncă, mai degrabă decât faptului de a fi femeie''.

''O femeie poate avea anumite aptitudini pentru a identifica puncte comune, vindecând relaţii în spiritul unităţii. Sper că faptul că sunt femeie să se reflecte în mod pozitiv în această sarcină, chiar dacă sunt însuşiri pe care cu siguranţă le găsesc şi la colegii mei bărbaţi'', a adăugat ea.

Promisiunea Papei Francisc

 

În ciuda promisiunilor papei de a numi mai multe femei în posturi de decizie de la Vatican, Di Giovanni se alătură unui număr de doar jumătate de duzină de femei aflate în astfel de funcţii. Două cele mai proeminente sunt Barbara Jatta, director la Muzeele Vaticanului, şi Cristiane Murray, director şef adjunct al biroului de presă.

Anul trecut, papa Francisc a numit de asemenea a numit primele femei - trei călugăriţe şi o laică - în postul de consilier în cadrul secretariatului Sinodului, instituţie ce organizează principalele întâlniri ale episcopilor la nivel mondial, evenimente care au loc o dată la câţiva ani şi care tratează subiecte diferite.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24