Decizie: George Copos a plagiat subtil

Comisia de Etică a Universității București consideră, cu privire la cartea scrisă de George Copos în penitenciar- "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI"- că este un tip de plagiat "subtil, realizat prin copiere deghizată şi/ sau repovestire". 

"Nu este vorba de un copy-paste clasic, ci de un autor profesionist, care a realizat foarte multe parafrazări inacceptabile, cum sunt numite în literatura de specialitate, după lucrarea de disertaţie a lui Cătălin Parfene", susţine Comisia de Etică a UB, potrivit Agerpres.

Copos nu ar fi putut realiza acest tip de lucrare în penitenciar

"Comisia de Etică apreciază că există indicii clare că George Copos nu ar fi putut realiza acest tip de lucrare şi deci nu ar putea fi creditat ca autor. Nu are antecedente în ordinea activităţii ştiinţifice, nu a avut în detenţie condiţii de studiu, iar documentarea lui George Copos se opreşte la anul 2005, an al susţinerii disertaţiei de către Cătălin Parfene", a declarat joi preşedintele Comisiei de Etică a UB, Marian Popescu, într-o conferinţă de presă. El a spus că întârzierea cu care comisia s-a pronunţat este cauzată de mai mulţi factori, între care cel mai important a fost identificarea şi acceptul specialiştilor în materie de a produce expertize pentru un subiect de istorie foarte specializat. "Aceştia nu sunt mulţi. Unii colegi nu au dorit să facă aceste expertize, alţii au fost ocupaţi la vremea solicitării de către comisie", a afimat profesorul.

Marian Popescu a precizat că două dintre expertizele asupra lucrării lui George Copos detaliază profesionist cum s-a produs acest tip de plagiat mai puţin folosit, care este numit generic 'plagiat mozaic'. "Circumstanţa agravantă este că cei doi, atât Cătălin Parfene, cât şi George Copos, au fost în relaţie cu aceeaşi persoană, profesorul emerit Stelian Brezeanu, conducătorul ştiinţific al masterandului, în 2005, Cătălin Parfene. (...) Vom transmite ANP punctul de vedere al Comisiei de Etică, care se limitează numai la aspectul academic", a mai afirmat profesorul.

VEZI ȘI: Petre Tobă, devastat. Dovezi clare ale plagiatului. Confuzii care te fac să râzi

El a spus că şi în cazul profesorului Augustin Fuerea Comisia de Etică s-a autosesizat şi va demara procedura de examinare în curând. Comisia de Etică recomandă conducerii UB să atragă atenţia cadrelor didactice asupra recomandărilor pe care le dau deţinuţilor care doresc să realizeze lucrări ştiinţifice în detenţie, că pot face acest lucru dacă se asigură că aceştia au activităţi prealabile de cercetare şi realizare de lucrări ştiinţifice şi că au citit lucrările respective înainte de publicare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel