Decizie bombă luată pe ascuns. Internetul, oficial cenzurat în România. Cum încalcă drepturile omului

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) scrie că instituția administrativă Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) și-a luat rolul de cenzor al site-urilor web pe care utilizatorii români le pot accesa.

În 12 iunie 2015 a fost promulgată legea 124/2015 care aduce modificări legii 77/2009 cu privire la exploatarea și organizarea jocurilor de noroc. Articolul 10 al legii precizează la articolul 7 că "furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice (...) , sunt obligați să respecte deciziile Comitetului de Supraveghere al O.N.J.N. referitoare la restricționarea accesului către site-urile de jocuri de noroc neautorizate în România, precum și cele referitoare la reclama și publicitatea acelor jocuri de noroc organizate de către un operator de jocuri de noroc nelicențiat în România". La douăsprezece zile după promulgarea legii, ONJN a adoptat fără dezbatere publică o decizie prin care obligă furnizorii de Internet să blocheze accesul la unele site-uri și să redirecționeze utilizatorii către un alt site. La sfârșitul lunii iulie 2015, ONJN a trimis deja somații în acest sens, potrivit sursei citate, în ciuda avertismentelor venite din partea mai multor organizații non-guvernamentale. 

Decizia ONJN luată după adoptarea legii înseamnă că toți furnizorii de Internet vor fi obligați să implementeze un sistem de filtrare a site-urilor pentru toții clienții. Furnizorii de Internet vor deveni, astfel cenzorii informației accesate de orice utilizator român.

Problemele găsite de CJI sunt că este instituită cenzura conținutului pe Internet, este încălcată viața privată prin alterarea confidențialității comunicației electronice, interceptarea unei transmisii de date informatice este o infracțiune, blocarea prin DNS creează o serie de probleme indirecte tehnice de securitate informatică, măsurile sunt tehnic inutile și pot fi ușor depășite.

Vezi aici mai mult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel