"Decizia Regelui Meu mă doare teribil". Cuvinte emoționante

Marilena Rotaru, co-președinte al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, a scris câteva rânduri despre decizia Regelui Mihai de a-l exclude pe Principele Nicolae din linia de succesiune dinastică.

VEZI ȘI: Cel mai negru scenariu în cazul prințului Nicolae: Sindromul Filip

"De alaltăieri încoace, mintea mea aude neîncetat glasul și cuvântul Regelui, așa cum l-am ascultat, în alte zile de august, și de multe alte ori, de-a lungul a 25 de ani, în dialoguri private și în fața aparatului de filmat.

"Am încercat să fac tot binele posibil, în condiții imposibile. Binele celorlalți nu înseamnă întotdeauna și binele tău. Aici este alegerea: între ce-ți cere mintea să faci și ce-ți spune inima. În timpuri diferite, aceeași alegere au făcut-o Regele Carol I și Regele Ferdinand. Pentru binele Coroanei și al României."

Decizia semnată la 1 august de Regele Mihai a zgâlțâit din temelii opinia publică. Excluderea din linia de succesiune dinastică a Principelui Nicolae și retragerea titlului de Alteță Regală, unuia din cei mai iubiți și populari membri ai Casei Regale Române, simbol al viitorului Coroanei, au creat o emoție teribilă în societatea românească. Oameni cărora nu le puteai rosti cuvântul "monarhie" s-au solidarizat pe loc cu Principele Nicolae, supus celei mai drastice sancțiuni din Statutul Casei Regale. Opțiunea pentru monarhie a crescut în sondaje datorită încrederii în Regele Mihai, încredere care a sporit considerabil de la venirea nepotului său în România.

În istoria dinastiei române, derapajele membrilor Familiei Regale de la conduita impusă de Statutul Casei Regale au fost explicate cu claritate întregii societăți. Familia Regală nu a camuflat abaterile de neiertat ale lui Carol al II-lea de la statutul de Moștenitor al Coroanei. Deciziile comunicate au oferit și cauzele care le-au determinat. Adevărul, cât de grav, a fost rostit, și numai el a menținut încrederea în Casa Regală.

Nu voi comenta decizia Regelui Meu care, trebuie să mărturisesc, mă doare teribil. Mă doare suferința Regelui pus în situația să semneze această decizie, mă doare suferința nepotului Regelui, sancționat atât de dur. Mă doare absența adevărului.

De un sfert de veac, împlinirea idealului de monarhie constituțională m-a implicat, nu numai rațional, ci și afectiv. Recuperarea valorilor tradiționale, afirmarea identității naționale, respectul profund, admirația și dragostea față de Regele Mihai și orizontul său moral m-au călăuzit în tot ceea ce am întreprins.

Monarhia constituțională rămâne singura formă de guvernământ legitimă a României. Nimic nu mă va face să abandonez acest crez.

Regele Mihai:
"Cu înțelepciune poți să vindeci răni mari, dar ca să vindeci o rană nu te grăbești s-o astupi, asta e nebunie..." ("Nimic fără Dumnezeu", Mircea Ciobanu – Noi convorbiri cu Mihai I al României, Humanitas, 1992)", a scris Marilena Rotaru, miercuri, pe contul său de Facebook.

CITEȘTE ȘI: Presa britanică dezbate pe larg excluderea Prințului Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel