De unde a pornit scandalul din Parlament. Emil Boc: Mesajul original al lui Viktor Orban a fost completat de cei care l-au citit. Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE - UPDATE

Traian-Basescu
Traian-Basescu

La începutul lunii ianuarie,

Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, a solicitat modificarea ordinii de zi a şedinţei comune de miercuri în vederea adoptării unei declaraţii politice a Parlamentului referitoare la mesajul pe care premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a transmis pe 15 martie cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni.

„Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal să nu dureze doar 2-3 generaţii, ci să se menţină în continuare prin fluctuaţiile generaţiilor, în mod absolut normal, liber, lucrând pentru comunitate. Să ne aducem aminte de stăpânii Ardealului, de soţiile lor, care au fost un exemplu de toleranţă, domnitorii Ardealului care au înţeles că Ardealul trebuie să fie un pământ de solidaritate. Un lucru este foarte important: să nu lăsăm steagul să cadă la pământ, pentru că dacă va cădea, cineva tot trebuie să-l ridice. Trebuie să predăm generaţiilor tinere capacitatea noastră intelectuală, forţa noastră, credinţa noastră, coloana noastră vertebrală. Este un mesaj de viitor, de speranţă. Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost. Asta vă doresc din suflet“, se arată în mesajul lui Viktor Orban, citat de HotNews. „Petofi, când a venit în Ardeal a ştiut foarte bine că forţa maghiarilor de atunci o constituie Ardealul, că ardelenii sunt coloana vertebrală a ungurilor. Petofi a scris că fiecare picătura de sânge a eroilor maghiari valorează aur. De fapt, Ardealul a fost luat de la noi de ţările şi puterile care au avut un scop foarte bine definit, de a aţăţa naţiunile şi de a desena nişte graniţe la care ei să fie în continuare puternici şi dirijori. Acum aceasta luptă se duce prin pace, prin calm şi înţelegere, ca să predăm ştafeta generaţiilor viitoare“, se mai arata in mesaj.

Explicaţia tăcerii ar putea fi chiar votul la moţiunea de cenzură pe Codul Muncii. Astfel, preşedintele Băsescu nu a vrut să-i supere pe aliaţii de la UDMR printr-o luare de poziţie faţă de liderii de la Budapesta şi să rişte rezultatul votului la moţiune.

UPDATE Emil Boc: Mesajul original al lui Viktor Orban a fost completat de cei care l-au citit

Prim-ministrul Emil Boc a susţinut, miercuri, că mesajul omologului său ungar, Viktor Orban cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni nu a conţinut elementele care au stârnit nemulţumirea opoziţiei din România, textul fiind completat de cei care l-au citit. „Am aici textul original al mesajului domnului Viktor Orban. Nimic din ceea ce spuneţi dumneavoastră în mesajul scris şi trimis de Viktor Orban nu există. E adevărat că au fost completări ale celor care au citit mesajul domnului Orban şi care pot fi discutate şi condamnate sau apreciate, dar, înainte de a reacţiona ca ţară, oameni buni, aveţi echilibrul necesar“, a sus Boc, în plenul Parlamentului. În context, el a arătat că o poziţie oficială privind discursul lui Orban ar trebui luată instituţional, după o analiză amănunţită. „Luăm toate declaraţiile, luăm mesajul oficial, luăm declaraţiile care s-au spus în afara mesajului oficial, le analizăm în structurile instituţionale ale Parlamentului, în comisiile de politică externă, cu participarea tuturor grupurilor parlamentare şi ne formulăm un punct de vedere, dar nu gesturi de acestea scrise pe genunchi într-un moment cu un minut înainte de votarea moţiunii pentru a obţine ce? Un motiv de dispută între UDMR şi PDL, spre deliciul dumneavoastră. Asta nu e politică, e politicianism ieftin, domnilor colegi", le-a spus premierul parlamentarilor opoziţiei.

UPDATE: Ambasadorul Ungariei a fost convocat la MAE. Baconschi, audiat la Senat

Ambasadorul Ungariei în România, Oskar Fuzes, a fost convocat, joi, la Ministerul Afacerilor Externe, privind traducerea declarației premierului ungar Viktor Orban cu ocazia Zilei maghiarilor.

UPDATE: Ambasadorul Ungariei: Nu am nimic de care să mă delimitez

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat joi la Parlament, întrebat în legătură cu mesajul premierului Viktor Orban, că nu are nimic de care să se delimiteze, deoarece nimeni din partea Ungariei nu a spus nimic în legătură cu autonomia sau cu Ardealul. „Nu mă delimitez. Nu am nimic de care să mă delimitez. Nimeni din partea Ungariei nu a spus nimic, deloc, absolut nimic în legătură cu autonomia, în legătură cu Ardealul şi aşa mai departe. În toate mesajele a fost numai că noi ne luptăm pentru păstrarea identităţii şi culturii maghiare“, a spus Oszkar Fuzes.  Solicitat să detalieze dacă faptul că mesajul a fost amestecat înseamnă că s-au adăugat cuvinte la mesajul premierului, Fuzes a răspuns afirmativ.  „Da. Cred că a fost amestecat recitalul poemului, nişte intervenţii din partea participanţilor şi mesajul oficial al lui Viktor Orban. A fost confundat şi amestecat dialogul. Şi a fost confundat Miercurea Ciuc cu Târgu Mureş“, a spus ambasadorul.

Citeşte şi:

Crin Antonescu il face pe Emil Boc sluga lui Viktor Orban

Antonescu: Băsescu şi Boc râd întruna ca proştii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel