De Ce a pariat Băsescu pe Emil Boc în meciul cu Vasile Blaga

basescu boc blaga
basescu boc blaga

Președintele Traian Băsescu face eforturi consistente de promovare a candidaturii lui Emil Boc și de ”faultare” a lui Vasile Blaga. După ce l-a certat pe acesta din urmă că a furat startul în competiția internă din partid, a ieșit cu un atac virulent la adresa secretarului general al PDL, pe care l-a acuzat că folosește mesaje ale ”mogulilor”. Mai mult, a declarat că are un parteneriat cu Emil Boc și nu e necesară separarea funcției de premier de cea de șef al PDL, de vreme ce ”se putea și secretar general și ministru”.

Ca și în alte cazuri în care a reevaluat persoane sau situații, tema înlocuirii premierului (pentru recâștigarea încrederii) a fost lansată tocmai de Traian Băsescu. La momentul respectiv,se vorbea despre beneficiile unei duble comenzi, odată cu promovarea unui tehnocrat la Palatul Victoria. De fapt, scenariul schimbării a fost lansat de echipa din jurul președintelui, pentru nu lăsa inițiativa celeilalte taberi, care propunea ca Boc să rămână la guvern,iar Blaga să preia funcția de președinte al PDL. Intervenția tranșantă a lui Băsescu în cursa din partid arată că ipoteza a fost corectă. Principala preocupare a lui Traian Băsescu nu este schimbarea premierului (proces dificil și cu multe riscuri), ci reconfirmarea lui Emil Boc la conducerea PDL.

Care ar fi miza acestui proces, pentru Băsescu? La fel ca  Ion Iliescu, în 2003-2004, președintele în funcție dorește să se asigure că va putea prelua din nou partidul, după ce își termină mandatul la Cotroceni. Deși Adrian Năstase nu a dorit să se înscrie în cursa prezidențială, sperând la un nou mandat de premier, Iliescu l-a presat, prin discursuri publice, să-și asume candidatura. Odată ce Năstase pleca la Cotroceni, PSD ar fi rămas fără lider, iar Iiescu ar fi fost, din nou,  președinte de partid. Băsescu nu poate avea încredere în Blaga , acceptând  promisiunea acestuia că îi va ceda locul, în 2014.  Poziția lui Blaga, odată ajuns președinte, se va consolida, iar capacitatea sa organizatorică se va impune, în perspectiva ciclului electoral din 2016, în balanță cu imaginea consumată a lui  Băsescu. Emil Boc este suficient de...”slugă”, așa cum a spus chiar Vasile Blaga, pentru a da, de jure, locul pe care și acum Băsescu îl ocupă, de facto.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel