Urmărește emisiunea live


Cum să alegi sistemele de climatizare potrivite pentru casa ta

Indiferent că stai la casă sau la bloc, este important să ai pe tot parcursul anului confort din punct de vedere climatic. Vara ai nevoie de răcoare în zilele caniculare când temperaturile devin insuportabile. În schimb iarna, când temperaturile scad, ai nevoie de încălzire.

Există numeroase sisteme de climatizare la care poți apela, unele fiind potrivite pentru ambele sezoane, iar altele fiind destinate doar răcirii aerului sau încălzirii, după caz.

Iată pentru ce sisteme de climatizare poți opta pentru a aduce confort în propria locuință.

Aparate de aer condiționat – răcire vara și încălzire iarna

Când te gândești la un aparat de aer condiționat, de multe ori nu te gândești că pe lângă răcirea aerului în timpul verii acestea pot da și căldură în timpul iernii. Există modele care oferă posibilitatea de a încălzi locuința pe timp de iarnă chiar și la temperaturi exterioare de -25°C. Prin urmare, când alegi un aparat de aer condiționat, trebuie să ții cont și de acest aspect dacă dorești să beneficiezi și de căldură iarna. Aparatele de aer condiționat sunt mai economice în generarea de căldură pe timp de iarnă, în comparație cu centralele termice pe gaz până la temperaturi exterioare de -5°C

Acest tip de climatizare este ideal pentru cei care stau la bloc și vor să completeze căldura dată de agentul termic de încălzire, ori să îi suplinească lipsa în zonele în care există avarii în furnizarea sa.

Când alegi un aparat de aer condiționat pentru locuința ta este important să știi de ce tip de sistem ai nevoie. Aparatele de aer condiționat se împart în două mari categorii: single split și multi-split. Un sistem single split este format dintr-o singură unitate interioară și o unitate exterioară, în timp ce un sistem multi-split este format dintr-o unitate exterioară și mai multe unități interioare. Aparatele multi-split sunt ideale pentru apartamentele cu mai multe camere.

În plus, dacă alegi să cumperi un aparat de aer condiționat pe timp de iarnă, poți beneficia de reduceri. De exemplu, pe Climatico găsești reduceri de până la 21% la anumite modele de aparate de aer condiționat, reduceri de care în sezonul cald nu poți beneficia.

Centrale termice – încălzire pe timp de iarnă

Centralele termice sunt destinate atât încălzirii locuințelor, cât si asigurării de apă caldă. Tot mai multe persoane își îndreaptă atenția către centralele termice. Acestea sunt ideale pentru apartamente, dacă dorești să nu mai depinzi de sistemul de încălzire public, dar si pentru cei care stau la casă.

Daca dorești confort din punct de vedere termic pe timp de iarnă, o centrală este tot ceea ce ai nevoie. Există însă numeroase tipuri de centrale termice. Printre acestea se numără centralele electrice, centralele pe gaz și centralele pe combustibil solid.

Pentru apartamente, indicate sunt centralele pe gaz, pentru care costurile lunare sunt mult mai mici decât în cazul celor pe curent. Cu toate acestea, centralele pe curent sunt mult mai căutate din cauza siguranței mai mari și a ușurinței de a obține avizul de montaj. În cazul centralelor pe gaz trebuie să ai anumite condiții pentru aprobare, printre care o aerisire directă în spațiul de instalare.  

În schimb, pentru cei care locuiesc la curte și nu sunt racordați la gaz, centralele pe combustibili: peleți, lemne sau GPL. Dezavantajul este că în cazul acestora, combustibilii necesari pentru funcționare sunt din ce in ce mai greu de procurat din magazinele de specialitate. De asemenea, trebuie să ai grijă să alegi unii de calitate pentru a obține un randament mai bun și pentru prelungi durata de viață a centralei.

Un dezavantaj ar fi dimensiunile mari ale acestora. Ai nevoie de un spațiu mai mare în care să le ții, de regulă o anexă la casă sau o cameră tehnică.

Pompe de căldură

Pompele de căldură sunt destinate atât pentru încălzire, producere de apă caldă menajeră, cât și pentru răcire. Acestea pot fi folosite chiar și în cazul celor care locuiesc la bloc, sub forma echipamentelor monobloc. Există mai multe tipuri de pompe de căldură, cele mai utilizate fiind cele de tip aer-apă, însă la fel de performante sunt și cele sol-apă.

Cele mai căutate pompe de căldură sunt cele aer-apă pentru că sunt ușor de instalat, nefiind nevoie de forjare specială și fiind ușor de integrat pe instalațiile existente. Casele noi au asigurată și răcirea prin intermediul pompelor de căldură bivalente, care prin intermediul instalației din pardoseală ori a ventiloconvectoarelor pot furniza agent termic pentru răcire în perioada caldă a anului, făcând din acestea o soluție mixtă care acoperă toate nevoile termice ale unui imobil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel