EXCLUSIV  Cum poate fi demis Csaba Asztalos, de la CNCD, pentru lipsa de reacție în cazul declarațiilor rasiste ale lui Viktor Orban

 CNCD îl va cita, până la urmă, pe Viktor Orban. Csaba Asztalos: Se va face o procedură de citare, ca în cazul oricărei plângeri - Foto Agerpres
CNCD îl va cita, până la urmă, pe Viktor Orban. Csaba Asztalos: Se va face o procedură de citare, ca în cazul oricărei plângeri - Foto Agerpres

Cum poate fi demis Csaba Asztalos, de la CNCD, pentru lipsa de reacție în cazul declarațiilor rasiste ale lui Viktor Orban?

Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a spus că instituția pe care o conduce nu se pronunță și nu se va pronunța/autosesiza, pe seama declarațiilor controversate făcute, zilele trecute, de premierul ungar, Viktor Orban, la Băile Tuşnad.

”Președinții și premierii altor state au imunitate jurisdicțională atunci când sunt pe teritoriul altui stat. Ca atare, CNCD nu se va ocupa și nu se va pronunța pe aceste declarații.”, a spus Csaba Asztalos.

DC News: Dar o poziție publică din partea CNCD, având în vedere că instituția dvs. s-a autosesizat în numeroase alte cazuri?

”Poziția publică a statului român, în relațiile externe, potrivit Constituției, se exprimă de către președintele statului, primul ministru, respectiv ministrul de Externe. Președintele statului s-a exprimat. Noi, instituțional, nu avem atribuție să ne exprimăm pe chestiuni de politica externă. Ca atare, aceasta este poziția mea oficială. Cei care fac aprecieri, pe astfel de declarații și situații, sunt cele trei entități pe care le-am enumerat.”, a declarat Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru DC News.

Cum poate fi demis Csaba Asztalos, de la CNCD, pentru lipsa de reacție în cazul declarațiilor rasiste ale lui Viktor Orban?

DC News l-a contactat pe Eugen Nicolicea, jurist, pentru a-l întreba cum poate fi demis Csaba Asztalos Astalos, de la CNCD, pentru lipsa de reacție în cazul declarațiilor rasiste ale lui Viktor Orban.

„Prin vot după o anchetă a unei comisii, în care i se arată acuzația și i se dă dreptul la apărare. Problema este că Viktor Orban nu este cetățean român și CNCD nu are atribuții să îl sancționeze”, a spus Eugen Nicolicea. 

VEZI ȘI: Orban, la Tușnad. Chirieac: Reacția lui Paul Stănescu e binevenită, dar cumva trebuia să fie a vicepremierului PSD-ist Grindeanu

În contextul mesajelor dure transmise de premierul Ungariei, Viktor Orban, analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat cum interpretează declarațiile de la Tușnad. 

„Nu mă îngrijorează și nu ne miră pe niciunii dintre noi reacțiile lui Viktor Orban. El este în slujba lui Vladimir Putin, este anti-european și anti-NATO. Nu o spunem noi, o spun cancelariile luminate ale Occidentului”, a zis Bogdan Chirieac, luni, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

„Ce mă îngrijorează pe mine este că (ne)onorabila manifestare a avut loc cu girul guvernului român. Acolo au participat un vicepremier al Guvernului și un ministru. O să spuneți, da, erau Kelemen Hunor și Eduard Novak, da. Sigur că reacția lui Paul Stănescu este binevenită, nu este extremistă, este calculată, dar cumva reacția trebuia să fie a vicepremierului PSD-ist Sorin Grindeanu sau trebuia să fie a premierului român”, a subliniat Bogdan Chirieac. Dacă liderii unguri doresc să critice acțiunile comune ale UE și NATO și să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, să o facă de pe teritoriul Ungariei, transmisese Paul Stănescu. 

„Atenție”, a continuat Bogdan Chirieac, „ce s-a întâmplat acolo a avut girul guvernului român. Când un ministru, mai ales un viceprim-ministru participă la o manifestare extremistă, iar Guvernul nu reacționează...”

„UDMR cred că, în aceste momente grele, trebuie să fie la guvernare, pentru a da mai multă siguranță minorității maghiare în România. Nu avem îndoieli aici, este bine că UDMR e la guvernare. Dar matale care ai idei extremiste, pleci, vezi, nu antrenezi Guvernul în acea sarabandă de declarații anti-NATO și anti-UE. Deci, problema este cât casa. O să spuneți: Europa îl condamnă pe Viktor Orban, da, dar ce o să zică Europa despre guvernul României, care și-a trimis reprezentanți acolo? O să spună Guvernul României nu și-a trimis reprezentanți, pe bune?! Păi miniștri din Guvernul României umblă de capul lor așa, fără mandat, adică cum?! La un moment dat, o să ne trezim cu un vicepremier și un ministru că se duc la Moscova, la o reuniune cu Putin... Deci, problema e reacția sau lipsa de reacție a Guvernului României. Ce a făcut Paul Stănescu este un demers de partid corect”, a mai spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel