Cum colectăm ulei alimentar uzat. Atenție: anumite tipuri de ulei nu se pot recicla!

Fotografie creată de Peter Fazekas, de la Pexels
Fotografie creată de Peter Fazekas, de la Pexels

În rândurile de mai jos, aflați cum colectați uleiul alimentar uzat.

Strângeți uleiul într-un recipient de metal, plastic sau sticlă, strecurându-l de resturile alimentare printr-o sită.După ce ați gătit, lăsați uleiul folosit să se răcească. Între timp, puteți pregăti un recipient în care să-l colectați. Vă recomandăm să folosiți sticle de plastic de 2 sau 5 litri, deoarece sunt mai ușor de transportat și poate fi evitată spargerea lor.

Uleiul trebuie lăsat să se răcească, deoarece fierbinte poate provoca arsuri grave dacă, din neatenție, ajunge pe piele. În al doilea rând, ar putea provoca topirea sticlelor de plastic.

După ce uleiul s-a răcit, cu ajutorul unei pâlnii, turnați-l cu grijă în sticlă. În cazul în care nu aveți la îndemână nicio pâlnie, realizați dumneavoastră una. Este simplu: tăiați partea superioară a unei sticle (mai mici decât cea în care doriți să colectați uleiul), scoateți capacul și este gata – aveți o pâlnie numai bună de folosit.

După colectarea uleiului, acesta trebuie transportat la un centru de colectare, urmând ca de acolo să ajungă la o firmă de reciclare. Reutilizarea uleiului de gătit depinde de mai mulți factori, inclusiv de temperatură, timp și scop. Filtrați întotdeauna resturile alimentare, nu amestecați diferite uleiuri și țineți temperatura de gătire sub 190 de grade Celsius pentru a reduce riscul ca uleiul să devină periculos pentru utilizare.

Ca o regulă de bază, grăsimile și proteinele animale de orice fel nu ar trebui să fie compostate deoarece grămezile cu compost nu ajung să devină suficient de calde pentru a descompune grăsimile animale, creând potențial de dezvoltare a mucegaiurilor. Cel mai sigur e să eliminați grăsimile din compost.

Nu se pot recicla:

• uleiul uzat amestecat cu apă sau uleiuri minerale, ulei de motor, lichid de frână sau transmisie, produse chimice, resturi alimentare sau alte deșeuri, deoarece nu mai poate fi reciclat, conform Hartareciclării.ro.


• mai multe tipuri de ulei vegetal amestecate în același recipient (ex. floarea soarelui, cocos, palmier, etc), fiindcă sunt mai dificil de reciclat!

Știați că…

• Dacă 10% din populaţia orașului Bucureşti colectează într-un an 2 litri de ulei alimentar uzat, se evită deversarea în natură (apă, sol) și respectiv poluarea acesteia cu 134 de tone de ulei alimentar uzat?


• Dintr-un litru de ulei uzat se obțin 900 ml de biodiesel?


• 1 litru de ulei alimentar uzat aruncat la gunoi poluează 1 milion litri de apă?


• Uleiul alimentar uzat poate fi transformat în:


– săpun natural?


– combustibil biodiesel?


-decofrant (produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje. Facilitează desprinderea și prelungește durata de viață a cofrajelor din lemn și metal);


-soluții de curățare?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel