CSM îi răspunde președintelui interimar Crin Antonescu

justitie
justitie

Consiliul Suprem al Magistraturii a transmis, joi, un răspuns solicitărilor președintelui interimar Crin Antonescu transmise de la Cotroceni. CSM arată că a luat act cu profundă îngrijorare de acuzaţiile formulate de acesta în cazul anchetelor penale privind referendumul şi solicită neinterferenţa actorilor politici în sfera justiţiei. Mai mult CSM a sesizat și Inspecţia Judiciară în legătură cu declarațiile făcute de către Crin Antonescu, Victor Ponta şi Ion Iliescu în legătură cu acest subiect.

"CSM ia act cu profundă îngrijorare de declaraţiile şi acuzaţiile formulate de la nivelul preşedinţiei interimare a României, privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea preşedintelui Romaniei, aflate în curs de derulare", se arată într-un comunicat de presă de joi al Consiliului Superior al Magistraturii.

În legătură cu solicitarea președintelui interimar de a se convoca o ședință a CSM, președintele acestul for pocedura de convocare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este reglementată prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului.

"Conform art. 13 alin. 1) din Hotărârea menţionată Consiliul se întruneşte în Plen şi în secţii ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a majorităţii membrilor Plenului ori, după caz, ai secţiilor. Calendarul prestabilit pentru reuniunea în şedinţă a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , şi anume 20-24 august 2012", a precizat preşedintele CSM, menționând, de asemenea, că activitatea procurorilor se desfăşoară, conform prevederilor Constituţiei României, cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic.

"Potrivit Constituţiei Romaniei, procurorii nu sunt subordonaţi nici puterii legislative, nici puterii executive", se mai specifică în documentul citat, în care se amintește că, în ședința publică din 24 mai 2007, s-a stabilit că ”procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din puterea judecătorească".

Totodată, președintele CSM face apel  la recomandările forurilor internaționale. "Reamintim recomandările adresate României de către Comisia Europeană, în recentul Raport de ţară din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, din iulie 2012, în special Recomandarea nr. 1 vizând: Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar", a precizat preşedintele CSM.

În ceea ce privește declarațile unor actori politici în legătură cu derularea unor anchete penale, conducerea CSM menționează că a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili măsura în care astfel de afirmaţii lezează independenţa justiţiei, independenţa procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi principiul separaţiei puterilor in stat.

În acest context, conducerea Coniliului reiterează "apelul la neinterferenţă a actorilor politici în sfera justiţiei, având in vedere necesitatea respectării principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statuează supremaţia legii şi independenţă actului de justiţie, ca elemente cheie în arhitectura instituţională a României", solicitând celor prezenți pe scena politică ”abtinere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept", se mai arată în comunicatul citat.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, i-a cerut miercuri preşedintelui CSM să convoace o şedinţă a acestui for, ca urmare a cercetărilor "masive" făcute de procurori pe tema referendumului, precum și pentru a se stabili situația cu ministrul de justiție.

"Îi cer public preşedintei CSM să convoace o şedinţă a acestui for, în care să discutăm şi să ne lămurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la justiţie. Ţara are nevoie de un ministru stabil la justiţie, trebuie să se întâmple cât mai repede", a spus Antonescu, care a menționat că așteaptă răspunsul joi.

În același context, premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, a afirmat că va cere procurorului general, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii din 20 august, explicaţii privind acţiunile Parchetului în cazul referendumului, arătând că a fost informat că DNA nu are competenţa de a ancheta cauze legate de alegeri, ci doar probleme de corupţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel