Preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a început marţi al cincilea mandat, l-a propus din nou vineri ca premier pe tehnocratul Mihail Mişustin.
Conform agenției menționate, aprobarea numirii lui Mișustin de către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, este aproape garantată.
Mișustin a susținut toate deciziile luate de Putin, inclusiv intervenția militară în Ucraina, care a început în februarie 2022.
Potrivit legislației, guvernul de la Moscova și-a dat demisia înainte ca președintele să fie învestit pentru încă șase ani în funcția supremă în stat, după alegerile din martie.
Nu există nicio sugestie că Putin are în plan să efectueze modificări semnificative în guvern, în care ocupă poziții miniștrii Serghei Șoigu, responsabil cu apărarea, și Serghei Lavrov, responsabil cu afacerile externe; cei doi au o vechime în funcție de aproape 12, respectiv peste 20 de ani.
Conform analiștilor citați de Reuters, menținerea actualului format al guvernului ar transmite un semnal de stabilitate și ar demonstra satisfacția președintelui față de performanțele echipei sale, atât pe plan intern, cât și pe cel extern.
Prin intermediul unui mesaj postat pe Telegram, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a comunicat propunerea primită din partea lui Putin și a completat: "Astăzi, deputaţii vor lua o decizie responsabilă în această chestiune, în numele alegătorilor lor".
Înainte de a fi numit premier în 2020, Mișustin, un funcționar de carieră, era cunoscut pentru lipsa sa de ambiții politice. A condus fiscul rus timp de un deceniu perioadă în care veniturile din taxe şi impozite s-au dublat. Nu are background în serviciile secrete și nu este considerat un "silovik" (un membru al elitei de forțe de securitate apropiate de Putin). Deși nu a fost foarte vizibil mediatic, a reușit să țină economia Rusiei pe linia de plutire, în ciuda sancțiunilor impuse de aliații Ucrainei, care au afectat finanțarea companiilor ruse și accesul acestora pe piețele internaționale de resurse naturale.
În luna octombrie, în contextul creșterii numărului de sancțiuni, Mișustin a declarat că Rusia va simplifica procedurile pentru investițiile făcute în țară de către cetățenii și companiile din 25 de țări "amice", inclusiv China, India, Brazilia, Arabia Saudită, Turcia, Kazahstan și Belarus.
În iunie anul trecut, când grupul de mercenari Wagner, sub conducerea lui Evgheni Prigojin, a încercat o revoltă împotriva lui Putin, premierul a subliniat necesitatea ca Rusia să rămână unită în sprijinul președintelui într-un moment în care "stabilitatea era amenințată". "Este extrem de important să consolidăm întreaga societate în acest scop. Trebuie să acționăm împreună, ca un corp unit, și să menținem coeziunea tuturor forțelor", a declarat el în acea vreme.
Mişustin va lua cuvântul în faţa deputaţilor înainte de votul din Dumă, arătând cum va rezolva sarcinile trasate de preşedinte, inclusiv - conform lui Volodin - "dezvoltarea economică şi regională şi creşterea capacităţii de apărare a ţării", conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu