Criză politică în Suedia: anticipate, la trei luni după alegerile parlamentare

Premierul suedez Stefan Lofven a anunțat alegeri anticipate după ce guvernul său de centru-stânga a pierdut votul privind bugetul pe 2015 după doar trei luni de la venirea la putere. Este prima oară în ultimii 60 de ani când suedezii sunt chemați la urne pentru anticipate.

Criza politică a fost declanșată de partidul de extremă-dreapta Democrații Suediei, care a rupt tradiția și a votat cu opoziția de centru-dreapta împotriva bugetului pe 2015, după ce varianta de buget propusă de ei nu a fost acceptată.

După votul din parlament, Lofven s-a văzut nevoit să recunoască faptul că Democrații Suediei, al treilea partid din Legislativ, au drept de veto în politica suedeză și că nu are altă variantă decât aceea de a organiza alegeri anticipate în martie 2015.

"Partidele de centru-dreapta nu și-au asumat responsabilitatea promisiunilor de a nu le permite Democraților Suediei o influență decisivă în politica suedeză. Este o acțiune iresponsabilă a acestor partide și una fără precedent în istoria noastră politică", a spus premierul.

Marele risc al anticipatelor: partidul de extremă-dreapta, cooptat la guvernare

Suedia are unul dintre cele mai accelerate ritmuri de creștere economică din Uniunea Europeană, dar șomajul rămâne la nivelul anterior crizei economice.

În același timp, Suedia este una dintre destinațiile preferate ale imigranților. Societatea suedeză întâmpină dificultăți în a integra numărul mare de imigranți, dovadă că anul trecut suburbiile capitalei Stockholm au fost zguduite de proteste. 

Democrații Suediei au forțat organizarea unor alegeri anticipate, pe care le-au etichetat drept "un referendum pentru imigrație".

Dacă după scrutinul din martie partidul de extremă-dreapta rămâne a treia formațiune ca influență politică în Suedia, probabil social-democrații nu vor putea evita includerea lor într-o coaliție de guvernare. Astfel, o formațiune extremistă ar fi la putere într-una din cele mai mari economii ale Europei.

Referințe: thelocal.se; stratfor.com; guardian.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel