Criză Grecia: Eșec în discuțiile de la Bruxelles. Atena, fără pachet de salvare financiară

Grecia este din seara asta cu un pas mai aproape de ieșirea din zona euro după ce negocierile de la Bruxelles privind extinderea programul de ajutor financiar au eșuat.

Pachetul financiar în vigoare expiră la 28 februarie, iar întrevederea de luni seara cu miniștrii de Finanțe din zona euro era văzută drept ultima șansă de a securiza o înțelegere. Însă ambele părți - guvernul Tsipras și liderii zonei euro - au afișat poziții de negociere inflexibile, iar Atena a insistat că nu merge la cacealma.

O sursă apropiată discuțiilor din capitala UE a descris încăpățânarea grupului euro de a păstra actualul program drept nerezonabil, potrivit The Guardian.

Un oficial grec a subliniat că reprezentanții zonei euro au încercat repetarea programului deja în vigoare, idee considerată inacceptabilă de Atena.

Într-un interviu acordat în ziua prealabilă întâlnirii de la Bruxelles, influentul ministrul de Finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble, a declarat că nu este foarte optimist că Atena și partenerii săi din zona euro vor ajunge la o înțelegere. Mai mult, el a stârnit o reacție promptă și acidă din partea guvernului Greciei după ce l-a numit "iresponsabil".

Criză Grecia. Germania: "Guvernul Tsipras e iresponsabil". Negocieri disperate la Bruxelles

Cu puține ore înaintea startului negocierilor, ministrul de Finanțe al Greciei, Yanis Varoufakis, a scris într-un editorial pentru New York Times că Atena este "determinată să nu mai fie ca o colonie debitoare care trebuie să sufere".

"Sunt întrebat adesea: 'Dar dacă singura modalitate de asigura finanțarea este să încalci liniile roșii și să accepți mpsuri pe care le consideri parte a problemei, mai degrabă decât parte a soluției?' Credincios principiului că nu am niciun drept să merg la cacealma, răspunsul meu este: 'Liniile pe care le-a prezentat drept roșii nu vor fi violate. Altminteri, nu ar fi cu adevărat roșii, ci o cacealma", a mai scris Varoufakis.

La Bruxelles există speranțe că o a doua întâlnire "finală" ar ptea fi organizată la finele acestei săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel