Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Cristian Bușoi, predicție sumbră. Calcule politice despre posibilii parteneri ai PNL

Președintele PNL București Cristian Bușoi susține că orice partid, cu excepția PSD, care reușește să intre în Parlament în urma scrutinului electoral din decembrie poate fi luat în calcul de formațiunea sa politică pentru formarea unei viitoare coaliții de guvernare.

 

În interviul acordat pentru DC News, Cristian Bușoi, și-a exprimat opinia despre partidele mici, posibili parteneri politici pentru PNL, în formarea unui nou Executiv.

În opinia liderului liberal, după alegerile parlamentare va fi nevoie de o coaliție de guvernare, având în vedere că, probabil, prezența la vot va fi mai mică decât la ultimele alegeri prezidențiale și că, "din păcate, nu a văzut nici o mare agitație și entuziasm în diaspora".

Bușoi: UDMR, un posibil partener stabil și serios

"UDMR, în aceste condiții, analiza spune că are toate șansele să rămână în Parlamentul României și este un lucru pozitiv. UDMR în general merge în direcția unei majorități cât de cât stabile și coerente cu persoana care are cuvânt de spus în nominalizări și face parte din familia PPE (...)  Sigur că va merge în direcția pe care o va indica și electoratul român. Dacă un partid se va detașa de celălalt, nu e o decizie ușor de luat. Dar UDMR poate fi un partener stabil și serios și cred că lucrul acesta e înțeles și acceptat de toată lumea. Sigur că, După aceea lucrurile rămân foarte deschise cu o singură excepție, cea a PSD. Nu cred că ar fi benefic nici pentru România și nici pentru PNL de a mai încerca o construcție cu PSD. V-am spus, sunt lucruri foarte multe și clare care ne separă și nu ar fi altceva decât un guvern al tensiunilor și al unei curse interne care n-ar aduce nimic bun", a precizat Cristian Bușoi. 

Ce preferință personală are liderul PNL București

"În rest, orice alt partid care intră în Parlament" a adăugat liderul PNL București, care agreează însă ideea unei coalițiii de guvernare cu USR, partidul lui Nicușor Dan.

"Aș înclina către USR care, în acest moment, pare mai compatibilă cu PNL și care e singurul partid care s-a declarat a fi foarte de acord cu multe dintre acțiunile premierului Cioloș. S-au detașat puțin de guvern, probabil vor primi câțiva miniștri pe listele parlamentare, dar, detașându-se puțin poate de guvern, indicând câțiva miniștri pe care și i-ar dori, a avut cuvinte bune față de Dacian Cioloș, dacă intră în Parlament, USR poate fi un partener foarte bun într-o construcție pe principii", a mai spus Cristian Bușoi.

Bușoi: Băsescu și Tăriceanu, doi lideri extrem de descuranjanți

Cât despre o coaliție de guvernare cu PMP sau cu ALDE, liderul organizației PNL București consideră că este foarte greu de realizat, un inconvenient fiind liderii celor două partide.

"Cu ALDE și PMP foarte greu, mai ales că sunt doi lideri - dl Traian Băsescu, despre care știți bine ce opinie am, și dl Tăriceanu care nu îl înțeleg în foarte multe dintre acțiunile domniei sale. Acești doi lideri sunt extrem de descurajanți prin opțiunile, prin mesajele pe care le dau, prin felul în care se exprimă în spațiul pentru o construcție politică. Dar un partid politic, chiar și unul foarte mic, nu înseamnă doar liderul și sunt cel puțin în ALDE foști colegi care au plecat poate dintr-o nemulțumire punctuală, poate uneori și din nedreptăți care li s-au făcut, care pot fi niște interlocutori rezonabili într-un viitor Parlament în formarea viitorului guvern", a subliniat Cristian Bușoi, care are și o soluție pentru acei membri ALDE care și-ar dori să o construcție cu PNL după alegeri.

"Nu-mi doresc neapărat să-i luăm la bucată. Până la urmă, aceste partide au niște structuri de conducere, nu poate decide un singur om. Acolo e de datoria lor, dacă cred că pot veni într-o construcție alături de noi, să-și spună punctul de vedere, să creeze o majoritate. În niciun caz nu vorbesc despre luatul la bucată care nouă, cel puțin în PNL, ne repugnă după experiența UNPR", a explicat Cristian Bușoi.

Cristian Bușoi, predicție sumbră pentru PRU la alegerile parlamentare

Cât despre PRU, partidul lui Bogdan Diaconu, politicianul nu crede că are șanse să intre în viitorul legislativ. "E un segment electoral care rezonează la mesaje naționale, naționaliste. Lucrul acesta a mai fost valabil pentru PRM, pentru partidul lui Dan Diaconescu, chiar dacă de fiecare dată mesajul asta a fost dublat de mesaje antisistem și anticorupție. Dar pe lângă aceste mesaje, ambele partide avea câte un lider. Nici șeful PRU, nici dl Marian Munteanu nu par în acest moment în a avea succesul mediatic și politic pe care îl aveau cei doi lideri de atunci, si nu sunt sigur că vor reuși să mobilizeze acest electorat. (...)  

O analiză logică spune că există puține șanse să obțină un scor să intre în Parlament.

Declarația integrală a liderului PNL București, de la minutul 40:00

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel