EXCLUSIV  Crimeea, linie roșie. De ce e foarte importantă pentru Putin. Diaconescu, culise din discuțiile informale pentru pace

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat de ce peninsula Crimeea reprezintă "o linie roşie" pentru Kremlin şi de ce aceasta este extrem de importantă pentru Vladimir Putin. 

"Crimeea este o linie roşie pentru Federaţia Rusă. De ce? Tocmai pentru că acolo, printr-un referendum câştigat cu 99,99% probabil, în 2014, s-a legitimat apartenenţa la Federaţia Rusă. Deci acolo e problemă de suveranitate. În egală măsură, Crimeea e foarte importantă pentru Federaţia Rusă. Şi vreau să spun că, în discuţiile informale privind perspectivele de negociere, pentru că toată lumea doreşte pacea, diverşii trimişi ai Federaţiei Ruse ar fi fost suficient de disponibili să contempleze chiar aderarea Ucrainei la UE

Dar în orice fel de discuţii, Crimeea era scoasă de pe masa negocierilor. Ea nu putea face obiectul nici măcar a unui schimb de opinii preliminar. E foarte interesant, în condiţiile în care apar aceste semnale de insurgenţă ucraineană în Crimeea, iată că cei care au votat în 2014 legitimarea apartenenţei Crimeei la Federaţia Rusă fug. Aleg să plece. Cam acesta este ataşamentul faţă de situaţia ca atare. Oamenii, când e vorba de viaţa lor, îşi dau seama de artificialitatea întregului proces. 

Crimeea va fi o problemă foarte serioasă, indiferent din ce perspective privim lucrurile. Kremlinul o vede ca pe o zonă strategică, ieşire la mare caldă, este portul Sevastopol. Deci este o problemă inclusiv militară semnificativă", a declarat Cristian Diaconescu pentru DC NEWS. 

"Credeţi că dacă Ucraina va continua să atace atât în Crimeea şi poate la podul lui Putin, ne putem aştepta la atacuri orbeşti împotriva Kievului?", a întrebat Bogdan Chirieac. 

"Un răspuns va trebui să existe. Nu pentru că ni l-am dori", a mai replicat fostul ministru de Externe.

Ucraina cere ca podul care leagă Rusia de Crimeea să fie „demontat“. Kievul susține că acesta e „ilegal“ și ar putea deveni o țintă militară

Un înalt oficial ucrainean a cerut ca podul principal al Moscovei care leagă Crimeea controlată de Kremlin de Rusia continentală să fie „demontat”, în urma mai multor atacuri asupra peninsulei.

Podul de 19 kilometri (12 mile), inaugurat în 2018 de președintele rus Vladimir Putin, este coridorul terestru militar și civil cheie al Moscovei către peninsulă, teritoriu ocupat în 2014.

„Podul este un obiectiv ilegal”, a spus consilierul prezidențial Mykhaylo Podolyak pe rețelele de socializare.

„Deci trebuie demontat. Nu este important cum – voluntar sau nu”, a adăugat el, sugerând că podul Kerci ar putea deveni o țintă militară pentru forțele ucrainene, conform AlJazeera.

Conducerea rusă a Crimeei ocupată de ruși ar fi părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

În noaptea dintre 16 și 17 august 2022 guvernatorul Crimeei și prim ministrul peninsulei Serghii Aksionov împreună cu Vladimir Konstantinov, președinte al Consiliului de Stat al Republicii Crimeea, ar fi părăsit peninsula. Informația e dată de agenția ucraineană Unian, care citează Channel 24.

Potrivit sursei citate, serviciile de informații ucrainene nu pot stabili locația celor doi înalți oficiali ruși ai peninsulei Crimeea anexată ilegal în martie 2014.

Agenția ucraineană de presă scrie despre suspiciuni că aceștia au părăsit Crimeea în urma unui apel venit de la Moscova care i-ar fi informat că viața acestora era în pericol. Jurnaliștii ucraineni au relatat că oficialii ruși au părăsit Crimeea alături de familii.

Informația nu e confirmată din surse oficiale.

Cei doi ar fi părăsit Crimeea ca urmare a închiderii Podului Crimeii, după ce în ultimele zile zeci de mașini au blocat podul în încercarea de a părăsi insula 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel