Crime ale Statului Islamic: ONU anchetează cu privire la 12 gropi comune în Irak

Anchetatorii Naţiunilor Unite, care investighează atrocităţile atribuite grupării jihadiste Statul Islamic, în special împotriva populaţiei Yazidi, au exhumat 12 gropi comune în Irak şi adună mărturii care pot fi folosite în instanţă, potrivit unui raport obţinut luni de AFP.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a creat în 2017 o echipă de anchetatori pentru a se asigura că gruparea jihadistă va răspunde în justiţie pentru eventualele crime de război comise în Irak şi în Siria, un dosar la care participă deopotrivă laureata Premiului Nobel pentru Pace, tânăra yazidă Nadia Murad şi avocata libanezo-britanică Amal Clooney. Potrivit ONU, masacrarea comunităţii etnice Yazidi, o minoritate kurdă persecutată de mult timp, ar putea constitui act de genocid.

Într-un raport, şeful Comisiei de anchetă al ONU, Karim Asad Ahmad Khan, a indicat că investigaţiile celor 48 de anchetatori din subordinea sa se concentrează asupra masacrării populaţiei Yazidi în 2014, asupra crimelor de la Mosul între 2014 şi 2016 şi a morţii recruţilor militari irakieni în regiunea Tikrit în iunie 2014. După începerea activităţii sale în octombrie, o primă groapă comună a fost exhumată de comisie la mijlocul lunii martie la Kojo, localitate yazidă în nordul Irakului.

'Avansăm mai lent decât ne aşteptam', notează Karim Asad Ahmad Khan în raportul transmis recent Consiliului de Securitate, în care subliniază necesitatea stabilirii unor proceduri 'clare şi eficiente' pentru utilizarea probelor în cadrul urmăririi penale. A fost implementat un program de protecţie a martorilor, precizează şeful Comisiei de anchetă. 'La Mosul, Tikrit, Dohuk şi în alte locuri din Irak, victimele au oferit mărturii sfâşietoare despre suferinţele lor, comunităţi întregi au fost suprimate, iar femei şi fete au fost luate în sclavie', se menţionează în document. Statul Islamic, învins în Irak la sfârşitul anului 2017, a lăsat în urmă peste 200 de gropi comune în care s-ar putea afla până la 12.000 de cadavre, potrivit ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel