Cosmin Gușă, despre situația din Turcia

Consultantul politic Cosmin Gușă a declarat duminică, la Realitatea TV, pe tema extinderii prerogativelor președintelui Erdogan, că liderii politici au încercat să folosească „dorința bolnavă de putere a lui Erdogan”, pentru a încurca treburile din punct de vedere geopolitic.

„Poziția oamenilor din statul român reflectă incapacitatea statului român de a mai exista în jocurile geopolitice globale sau regionale. Este o măsură a pierderii potențialului nostru de negociere tocmai din pricina poziționării foarte slabe atât în interiorul NATO, cât și în interiorul Uniunii Europene, practic liderii noștri nu fac altceva decât, de fiecare dată, să ia forma vasului în care se scurg, și atunci nu are rost să ne așteptăm la o poziție. Asta reflectă această lipsă de potențial pe care noi am suferit-o din momentul negocierilor pentru integrarea nord-atlantică și bineînțeles, apoi, de fiecare dată când n-am avut nicio poziție care să conteze, care să pună probleme, care să pună capitalul de influență național pe o masă de negocieri. (...) Având acest statut de dublă frontieră atât a NATO cât și a Uniunii Europene, România ar trebui să vorbească, ar fi mai mult decât necesar să discute pentru că ceea ce se întâmplă în Turcia în acest moment pune sub semnul întrebării, chiar în pericol, ordinea regională prima dată, și apoi pe cea globală. 

(...) La această situație (din Turcia - n.r.) au contribuit atât cei din zona nord-atlantică, cât și cei din zona eurasiatică, Turcia fiind o zonă de trecere, o zonă care nu aparține, într-un mod evident, arealului nord-atlantic, dar nici nu poate să fie asimilată total, spre exemplu, lumii musulmane, cu atât mai puțin celei eurasiatice. A fost un teren de încercare, în care liderii de la est și de la vest, prin Barack Obama sau Vladimir Putin, au încercat să folosească dorința bolnavă de putere a lui Erdogan, pentru a încurca treburile din punct de vedere geopolitic. Au închis ochii la toate succesele împotriva democrației pe care Erdogan le-a avut, (...) au închis ochii la toate încălcările drepturilor omului pe care Erdogan le-a săvârșit în Turcia, în ultima vreme, într-un mod excesiv (...)”, a spus Cosmin Gușă luni, la Realitatea TV. 

[citeste si]

Uniunea Europeană, cea care a pus mare preț pe respectarea drepturilor omului, are vina cea mai mare, susține Cozmin Gușă, adăugând că „nici în Rusia nu se respectă drepturile omului, așa că nu ne putem aștepta ca tocmai rușii și Putin să-l critice pe Erdogan”. 

Principala formațiune turcă de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), a cerut anularea referendumului în urma căruia președintele Recep Tayyip Erdogan își va extinde prerogativele. Formațiunea a anunțat că intenționează să se adreseze inclusiv Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel