Corina Crețu, despre România văzută de la Bruxelles: Riscăm să trăim o tragedie

Europarlamentarul Pro România Corina Creţu a avut o reacție după încheierea Summitului Consiliului European de la Bruxelles.

”Mă întristează profund faptul că Summitul Consiliului European de la Bruxelles s-a încheiat abrupt, fără niciun rezultat. Devine, astfel, aproape imposibil ca Bugetul UE pentru perioada 2021-2027 să mai poată fi aprobat și cheltuit încă din prima zi a anului viitor, sute de mii de programe din întreaga Uniune Europeană riscând să nu mai poată fi continuate cu ajutorul fondurilor europene.


E îmbucurător, însă, faptul că statele care au nevoie de reducerea decalajelor - cele care fac parte din Grupul "Prietenii coeziunii" - au rămas unite și s-au luptat pentru a convinge că Uniunea Europeană trebuie sa rămână un proiect politic al solidarității, care urmărește reducerea sărăciei și îmbunătățirea vieții oamenilor.


Din păcate, s-a creat acest blocaj între țările Europei de Vest și cele din Est, situație care riscă să lase răni greu de vindecat. Ca fost membru al Comisiei Juncker, nu pot decât să regret faptul că propunerea acesteia - care a încercat să acomodeze toate nevoile și ambițiile - nu a fost luată în considerare.


Regretabil este și faptul că nu există o dezbatere serioasă la nivel național în legătură cu șansele reale pe care le are România pentru o dezvoltare robustă cu ajutorul fondurilor europene, o dezbatere în care să reflectăm asupra modului în care puteam beneficia mai mult de oportunitățile pe care le-am avut, astfel încât să înțelegem cu toții ce putem face mai bine pentru viitor.


Așa cum adesea se întâmplă în viață, abia când nu mai ai ceva înțelegi cât de mult însemna acel lucru...


Riscăm să trăim această tragedie: am avut miliarde de euro la dispoziție pe care nu le-am folosit acolo unde era cea mai mare nevoie de bani, iar viitorul este incert pentru că, foarte probabil, nu vom mai putea conta pe aceste fonduri.


Sper, însă, la un compromis în cadrul negocierilor care vor urma, astfel încât să se găsească un răspuns adecvat cerințelor din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, acela al reducerii decalajelor de dezvoltare dintre țări, dar și a disparităților din interiorul acestora”, a spus Corina Crețu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel