Coreea de Sud şi SUA au început exerciţii militare comune în ciuda protestelor Phenianului

Armatele Coreei de Sud şi Statelor Unite au început luni exerciţii militare comune faţă de care Phenianul şi-a manifestat respingerea fermă şi după ce regimul nord-coreean a efectuat trei teste cu rachete în ultimele două săptămâni, transmite EFE.

Cei doi aliaţi desfăşoară obişnuitele manevre militare într-un nou format după ce au decis reducerea dimensiunii acestora potrivit celor convenite la summiturile intercoreene şi la reuniunile dintre liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele american, Donald Trump, în vederea reducerii tensiunilor şi a dezvoltării dialogului.

Noile exerciţii, intitulate Dong Maeng şi care le înlocuiesc pe cele anterioare numite Key Resolve şi Foal Eagle, se vor întinde pe parcursul a circa două săptămâni şi vor include o simulare a situaţiilor de urgenţă militară în peninsula Coreea, după cum a anunţat duminică Statul Major Interarme sud-coreean.

În ciuda unei desfăşurări mai reduse de trupe faţă de anii anteriori, exerciţiile au generat proteste puternice din partea Phenianului, care a declarat prin intermediul presei sale oficiale că manevrele "ar reprezenta o clară încălcare a spiritului" celor convenite la summitul neprevăzut dintre Trump şi Kim din 30 iunie.

În plus, în ultimele două săptămâni, regimul de la Phenian a realizat trei teste cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi a calificat aceste teste ca fiind "un avertisment solemn" dat Seulului pentru exerciţiile preconizate cu Washingtonul şi ca un mod de perfecţionare a unui "nou sistem teleghidat de lansator de rachete de mare calibru".

Această succesiune de teste de armament a avut loc într-un moment în care Phenianul şi Washingtonul încearcă să reia negocierile privind denuclearizarea peninsulei coreene, unul din punctele la care s-au angajat Trump şi Kim la summitul bilateral din iunie de la frontiera intercoreeană.

Trump a minimalizat importanţa acestor teste, arătând vineri că nu a fost convenită vreodată oprirea testelor de acest tip, deşi a recunoscut că acestea încalcă rezoluţiile ONU, în timp ce secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a spus că ambele părţi menţin deschise canalele de comunicare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel