Coreea de Nord vrea să demoleze clădirile unui complex turistic construit de Seul pe Muntele Kumgang

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat demolarea clădirilor unui complex turistic construit de o societate sud-coreeană, a anunţat miercuri agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, citată de AFP şi Reuters, într-un moment în care relaţiile între cele două state traversează o perioadă de răcire. 

Complexul situat în staţiunea montană Kumgang, în apropiere de frontiera dintre cele două Corei, a fost construit de Hyundai Asan, filială a grupului sud-coreean Hyundai, cu scopul de a atrage turişti în această staţiune. Dar situaţia s-a schimbat brusc după ce un soldat nord-coreean a împuşcat în 2008 o sud-coreeană care se rătăcise.

De atunci, Phenianul a pledat cu regularitate pentru revenirea turiştilor sud-coreeni, care reprezintă o bază de venituri pentru regim. Sancţiunile economice adoptate împotriva Coreei de Nord pentru a constrânge ţara să renunţe la programele sale balistic şi nuclear au împiedicat reluarea turismului. Kim Jong Un, care a vizitat staţiunea împreună cu soţia sa Ri Sol Ju, a spus că aceste clădiri au un aspect 'mizerabil' şi a afirmat că întregul complex reprezintă 'un bazar' fără 'identitate naţională', potrivit KCNA.

El a ordonat distrugerea 'tuturor instalaţiilor dezagreabile' pentru a 'construi, în stilul nostru, noi facilităţi mai moderne'. Potrivit liderului nord-coreean, aceste 'instalaţii' au fost 'construite ca nişte corturi temporare' şi sunt 'extrem de depăşite în plan arhitectural'. Aceste declaraţii sună ca o severă dezavuare pentru unul dintre cele două principale proiecte intercoreene, cu complexul industrial Kaesong, închis din 2016.

Anunţul liderului de la Phenian intervine la o zi după un discurs în parlamentul de la Seul al preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-în, care a subliniat beneficiile unei 'economii de pace'. Dialogul dintre cele două ţări se află în impas de la eşecul summitului de la Hanoi în februarie între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean. Kim Jong Un a declarat că demolarea trebuie să se facă 'cu acordul' Coreei de Sud, adăugând că acest complex, 'proprietate comună a Nordului şi Sudului', a fost 'o idee proastă'.

Cu toate acestea, el s-a declarat pregătit 'să-i primească pe compatrioţii din Sud' pe muntele Kumgang, dar a spus că nu doreşte ca Sudul să organizeze aceste vizite. Biroul preşedinţiei sud-coreene a indicat că va 'analiza poziţia Phenianului', iar un reprezentant oficial a declarat presei că încearcă 'să consulte Nordul cu privire la punctele care pot fi discutate'. Un reprezentant al Hyundai Asan a declarat pentru AFP că este 'derutat' de această veste, având în vedere că o reluare a vizitelor în staţiunea de pe Muntele Kumgang este în curs de pregătire, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel