Controverse legate de sondajul Avangarde. Rareș Bogdan: 'Sunt șocat'. Replica lui Pieleanu

Rareș Bogdan a comentat cel mai recent sondaj dat publicității de Avangarde.

Klaus Iohannis are acum 35% în timp ce în august 2015 avea 61%, într-un alt sondaj efectuat tot de Avangarde. În schimb, Victor Ponta a crescut la capitolul încredere de la 38% la 42%. Rareș Bogdan s-a declarat uimit de cifrele din sondaj, motiv pentru care Marius Pieleanu a intrat în direct, prin telefon, la 'Jocuri de putere" pentru a oferi mai multe detalii privind cercetarea.

"Ați șocat România cu acest sondaj", a spus Rareș Bogdan.

"Sunt motivate întrebările critice la adresa sondajului. Foarte mulți dintre cetățenii cu drept de vot sunt plecați în concedii. Nu au fost de găsit. Modalitatea de culegere a datelor a fost prin telefon. Admit că poate fi ușor mai mare cifra PSD-ului în raport cu realitatea de pe teren. Însă, atenție! Este vorba de un procent sau două și nu mai mult. Este posibil ca PNL să fie undeva la 30-31%, iar PSD la 36%", a zis Marius Pieleanu.

"Nu este un capăt de țară. Dacă de pildă, în următoarele trei săptămâni, președintele va ieși și va puncta pe subiectele importante din agenda publică, cu siguranță că cifra de 35% crește brusc. Nu putem spune cu siguranță că președintele este într-un trend iremediabil de scădere. Astăzi, când vorbim, poate și pentru că este vară și din cauza lipsei vizibilității președintelui, constatăm o cifră de 35% părere bună", a mai zis specialistul.

"Atât Victor Ponta cât și Călin Popescu Tăriceanu au aceleași valori de favorabilitate de aproape un an. Nu sunt cifre care au apărut din neant astăzi. Datele despre cei doi sunt culese în șapte-opt luni. Nu sunt cifre surprinzătoare, nu sunt cifre șocante", a spus Marius Pieleanu.

[citeste si]

"Adunate, 56% SRI plus 40% Tăriceanu fac circa 100%. Populația României este împărțită în două când vine vorba de activitatea instituțiilor statului", a mai zis sociologul.

Întrebat de ce s-a prăbușit Klaus Iohannis în sondaje, acesta a zis: "Cuvântul 'prăbușit' nu este unul potrivit pentru a fi folosit în sondaje. Este un procent conjunctural real. Adică din punctul meu de vedere metolodogic, cifra este determinată de anumite conjuncturi. Eu cred că principala cauză care a determinat o cifră mică este lipsa de vizibilitate publică a ceea ce face. Dacă Traian Băsescu ne obișnuise să facă ani de-a rândul un spectacol mediatic și să joace, Iohannis vine cu o altă paradigmă. Asta cred că nu place românilor".

Partide: Cum vor vota românii în august, la alegerile parlamentare

PSD 38%

PNL 29%

ALDE 7%

PMP 6%

UDMR 5%

PNȚCD 1%

PER 1% + restul alții

Procente obținute de politicieni și instituțiile statului

Politicieni: Victor Ponta 42%

Gabi Firea 41%

Klaus Iohannis 35%

Ecaterina Andronescu 34%

Nicolae Bănicioiu 32%

Călin Popescu Tăriceanu 40 %

Traian Băsescu 29%

Dacian Cioloș 34%

Vasile Blaga 22%

Alina Gorghiu 19%

Instituții: DNA 56%

SRI 53%

Școala 50%

ÎCCJ 58%

Partide politice 18%

Parlament 9%

Armata 83%

Pompieri 89%

Curtea Constituțională 47%

Poliție 48%

DIICOT 51%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel