Macovei și Berceanu, la DNA pentru Bechtel. Acuzați de fapte penale

DNA și SRI vor fi sesizate de Guvern. Motivul: nereguli în derularea contractului încheiat cu Bechtel la construcţia Autostrăzii Transilvania. Numele a patru foști miniștri ar putea fi oficial pătat de fapte de natură penală. Este vorba de Gheorghe Dobre, Sebastian Vlădescu, Monica Macovei, Radu Berceanu. Alături de miniștri ar putea să cadă și fostul şef CNADNR, Cristian Duică.

Inspectorii guvernamentali subliniază că înțelegerea cu Bechtel a fost modificată, în 2009, fără respectarea dispoziţiilor legale. Renegocierea contractului a fost iniţiată, în 2005, fără un mandat din partea Guvernului, fiind doar un mandat acordat de fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre (PDL). Negocierile au fost coordonate de Gheorghe Dobre şi fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu.

Acordul de modificare a contractului s-a făcut în baza unei hotărîri de guvern iniţiată de Dobre şi avizată de Vlădescu şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei. Rezultatul: statul a fost păgubit cu 40 milioane euro, prin reclasificarea acestei sume, acordate iniţial cu titlu de avans, drept cheltuieli de mobilizare, cu încălcarea dispoziţiilor legale, scrie Mediafax.

Pentru crearea unei "aparenţe de legalitate", a fost însă acceptată creşterea cheltuielilor de mobilizare de la 30 milioane euro la 70 milioane euro, cu toate că acestea se refereau la activităţi anterioare încheierii construcţiei, iar construcţiile erau deja începute din 2004.

Inspectorii îi acuză astfel pe miniştrii Dobre, Vlădescu şi Macovei că au creat un artificiu pentru a justifica faptul că Bechtel a păstrat 40 milioane euro. În plus, potrivit raportului, reprezentanţii Companiei Naţionale pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) nu au pus la dispoziţia Corpului de Control originalul contractului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel