Consultări diplomatice între Statele Unite şi Coreea de Nord, după luni de impas

Reprezentanţi din Coreea de Nord şi Statele Unite au început consultări cu privire la programul nuclear nord-coreean, sâmbătă, la Stockholm, după luni de impas şi în pofida unei noi escaladări a Phenianului în testele sale cu rachete, informează France Presse.

Emisarii Kim Myong Gil din Coreea de Nord şi Stephen Biegun din Statele Unite fac parte din echipele care participă la aceste contacte, înlesnite de trimisul special suedez Kent Harstedt, artizanul eliberării în această vară a unui student australian, Alek Sigley, care a fost reţinut pentru o scurtă perioadă de timp de Phenian.

Kim şi Biegun se întâlnesc pe o proprietate situată pe o insulă din capitala Suediei, păzită de poliţişti, la câteva sute de metri de ambasada Coreei de Nord, potrivit unui jurnalist AFPTV. Convorbirile au început după ora 07:00 GMT.

"Sunt încântat că delegaţiile de lucru ale Statelor Unite şi RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, Coreea de Nord, n.r.) sunt în prezent în Suedia pentru consultări", a comentat ministrul suedez al afacerilor externe, Ann Linde, pe contul său de Twitter.

"Dialogul este necesar pentru a realiza denuclearizarea şi a ajunge la o soluţie de pace", a adăugat ea.

"Sper că vom face progrese. Noi am venit cu un set de idei, sperăm că nord-coreenii au venit cu spirit bun şi
disponibilitatea de a încerca să progreseze şi să implementeze ceea ce preşedintele Trump şi preşedintele Kim au convenit pentru a se întoarce în Singapore, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, sâmbătă într-o conferinţă de presă la Atena, citat de Reuters.

Întâlniri similare cu privire la dezarmarea nucleară a Coreei de Nord au mai avut loc la Stockholm în martie 2018 şi din nou în ianuarie 2019, înainte de eşecul summitului de la Hanoi de la sfârşitul lunii februarie dintre preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un.

De atunci guvernul american aştepta cu nerăbdare ca Phenianul să accepte reluarea dialogului, iar semnalul a intervenit marţi, la 1 octombrie, când diplomaţia nord-coreeană a anunţat reluarea discuţiilor la sfârşitul acestei săptămâni, ceea ce Statele Unite au confirmat. Dar la 24 de ore după acest mesaj pozitiv, Coreea de Nord a efectuat un test cu o rachetă balistică mare-sol, după ce şi-a multiplicat testele cu rachete cu rază scurtă de acţiune în ultimele luni.

Joi, agenţia oficială de ştiri din Coreea de Nord a explicat că acest "nou tip de rachetă balistică", prezentat drept Pukguksong-3, a fost lansat de pe un submarin "în apele din largul golfului Wonsan" şi a anunţat "o nouă fază în limitarea ameninţării reprezentate de forţele externe".

Pentagonul a estimat că această "rachetă balistică cu rază de acţiune scurtă până la medie" a fost mai degrabă trasă de pe o platformă navală.

În orice caz, aceasta este de departe cea mai puternică provocare de la începutul destinderii relaţiilor cu Statele Unite în 2018. Washingtonul a reafirmat joi că aceste teste "au fost inutil provocatoare" şi "nu pregătesc terenul pentru diplomaţie, solicitând Coreei de Nord să le pună capăt, scrie AFP.

În ciuda acestui fapt, Donald Trump, în căutarea unui succes diplomatic în condiţiile în care este implicat în scandalul legat de o discuţie controversată cu preşedintele ucrainean, a decis să răspundă pozitiv nord-coreenilor.

"Vor să discute şi vom discuta cu ei în curând", a spus preşedintele Statelor Unite.

Franţa, Regatul Unit şi Germania au solicitat, la rândul lor, o reuniune cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU, programată să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, pentru a menţine presiunea asupra Phenianului după ceea ce a apărut a fi, potrivit acestora, "o încălcare gravă" a rezoluţiilor ONU.

Coreea de Nord se află sub incidenţa a trei regimuri de sancţiuni economice adoptate de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2017 pentru a opri programele sale de arme nucleare şi balistice. Ele privesc limitările la importurile de petrol şi interdicţii legate de exporturile de cărbune, peşte sau textile din Coreea de Nord.

De la apropierea dintre Coreea de Nord şi Statele Unite, China şi Rusia au cerut ridicarea sancţiunilor pentru a iniţia denuclearizarea peninsulei. Până acum, Statele Unite au refuzat această perspectivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel