Consiliul Europei se implică în scandalurile financiare din fotbal

Adunarea parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut, miercuri, constituirea unui organism independent responsabil cu supervizarea guvernanţei organismelor fotbalului, decredibilizate de o serie de scandaluri financiare, informează AFP.

'Prea puţini bani dăunează fotbalului, prea mulţi bani ucid fotbalul. Trebuie evitat ca fotbalul să se autodistrugă', a avertizat deputata luxemburgheză Anne Brasseur în raportul său.

Rezoluţia care preconizează punerea în practică a acestei instanţe independente a fost adoptată cu 131 de voturi pentru, cinci împotrivă şi zece abţineri, a anunţat APCE.

'Un astfel de organism va fi responsabil cu evaluarea guvernanţei FIFA, UEFA şi a altor instanţe conducătoare ale fotbalului, inclusiv aspecte precum integritatea alegerilor structurilor lor de conducere', se arată în rezoluţie. 'Trebuie să terminăm cu tendinţa de a ascunde, ignora, minimaliza, bagateliza derapajele', a susţinut Anne Brasseur.

Problema principală: excesul financiar

'Părţile implicate trebuie să coopereze pentru a pune capăt excesului financiar în care fotbalul se pierde'. 'Trebuie o schimbare în profunzime a culturii guvernanţei la toate nivelurile, pentru ca aceasta să fie solid axată pe respectul drepturilor Omului, să primeze dreptul, democraţia internă şi participarea, transparenţa şi responsabilitatea, adeziunea fără rezervă la valorile etice cele mai înalte, solidaritatea şi dorinţa de bine comun', a mai subliniat deputata APCE.

Anne Brasseur a recomandat FIFA şi UEFA să 'stabilească o masă de lucru' comună pentru a discuta despre fairplay-ul financiar, proprietatea jucătorilor, statutul agenţilor şi intermediarilor, precum şi alte chestiuni'. APCE numără 318 parlamentari proveniţi din Parlamentele naţionale din cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei, organizaţie înfiinţată în mai 1949.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.3.1
pixel