Comisar de poliție, condamnat la trei ani și patru luni de închisoare pentru luare de mită

Bianca Ştefan / 06 iul 2018 / 20:01 Salveaza PDF Comentarii
Comisar de poliție, judecat pentru luare de mită
Descriere foto: Comisar de poliție, judecat pentru luare de mită

Comisarul de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Adrian Bota, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Sentința este definitivă.

Adrian Bota, ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Satu Mare - Serviciul cercetări penale, cu gradul profesional de comisar de poliţie, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Oradea în luna mai 2015 pentru luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată şi două infracţiuni de spălare de bani, alături de un alt bărbat, Vasile Nagy, pentru spălare de bani. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 2006-2008, Bota a pretins şi primit de la un denunţător bani şi bunuri totalizând 180.000 de euro, constând în: suma de 24.000 de euro, două terenuri în valoare de 150.000 euro la acea dată şi alte bunuri mobile (obiecte de mobilier, plata contravalorii unor obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte etc.). 

În schimbul primirii foloaselor menţionate, potrivit DNA, el a promis că îşi va încălca atribuţiile de serviciu cu ocazia instrumentării unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, dosar ce îi fusese repartizat, în sensul că va audia mai multe persoane în sensul dorit de denunţător, urmând ca acele declaraţii să fie folosite de acesta în vederea admiterii unei cereri de revizuire aflate pe rolul Tribunalului Satu Mare şi a pronunţării unei hotărâri de achitare. De asemenea, el ar fi promis că va interveni direct pe lângă judecătorul de la Tribunalul Satu Mare la care fusese repartizată iniţial cererea de revizuire, respectiv indirect pe lângă un judecător din cadrul Curţii de Apel Oradea, prin intermediul unui poliţist, pentru ca aceştia să admită în fond cererea de revizuire şi să pronunţe hotărâri de achitare a denunţătorului. 

Titluri de proprietate, transferate de la denunțător la comisar


Totodată, conform DNA, el i-a solicitat denunţătorului să-i transfere dreptul de proprietate asupra a două terenuri situate pe raza municipiului Satu Mare, respectiv pe raza comunei Viile Satu Mare, iar pentru a disimula identitatea reală a beneficiarului celor două terenuri primite ca titlu de mită, respectiv cu titlu de trafic de influenţă, Bota i-a dispus denunţătorului să încheie două contracte de vânzare cumpărare a acelor bunuri în care, drept cumpărători, au figurat persoane apropiate din cercul relaţional al celor doi inculpaţi, fără ca acestea să achite vreodată preţul acelor terenuri. 

Procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile, precum şi poprirea sumelor de bani existente şi viitoare în conturile deţinute de inculpatul Bota Adrian. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25