Coloranții alimentari care vor fi interziși. ”De 50 de ani, copiii au trăit într-o supă toxică de produse chimice artificiale”

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Mai mulți coloranți care cauzează hiperactivitate, diabet şi chiar cazuri de cancer vor fi interziși.

Administraţia Donald Trump şi-a anunţat marţi intenţia de a elimina din alimente toţi coloranţii artificiali autorizaţi în prezent în Statele Unite, o măsură susţinută de experţii în sănătate şi subiectul unui rar consens politic, notează AFP.

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) "elimină efectiv toţi coloranţii alimentari derivaţi din petrol în Statele Unite", a anunţat noul său şef, Marty Makary, într-o conferinţă de presă.

Care sunt coloranții care cauzează hiperactivitate, diabet şi cazuri de cancer



În total, opt coloranţi sintetici, toţi derivaţi din petrol şi acuzaţi de efecte nocive asupra sănătăţii, vor fi interzişi treptat cel mai târziu la sfârşitul anului 2026.


"În ultimii 50 de ani, copiii americani au trăit din ce în ce mai mult într-o supă toxică de produse chimice artificiale", a declarat el mai devreme, citând studii care au legat aceşti aditivi de hiperactivitate, diabet şi chiar cazuri de cancer.

Red 3 în America de Nord şi E127 în Europa, va fi interzis

Acest anunţ major urmează celui de la jumătatea lunii ianuarie a precedentei administraţii democrate de a interzice un alt colorant artificial numit Red 3 în America de Nord şi E127 în Europa. Acest aditiv este cunoscut de peste 30 de ani că provoacă forme de cancer la animale.

Printre coloranţii în cauză, Red 40 (cunoscut sub numele de E129 în Europa) şi Yellow 5 (E102) şi Yellow 6 (E110) sunt cei mai des utilizaţi de industria alimentară, a detaliat pentru AFP Peter Lurie, preşedintele asociaţiei de apărare a drepturilor consumatorilor Center for Science in the Public Interest (CSPI).

Coloranții găsiți în dulciuri, cereale, sosuri şi băuturi



Până în prezent, putea fi găsiţi în mii de produse alimentare diferite, cum ar fi dulciuri, cereale, sosuri şi băuturi.

Or, "niciunul dintre aceştia nu are nicio valoare nutritivă", a explicat Lurie. "În realitate, servesc doar pentru a induce în eroare, pentru a face alimentele să pară mai roşii, mai albastre, mai fructate sau mai atrăgătoare decât sunt de fapt. Şi asta în scop comercial", a subliniat el, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel