Ciucă, la Liga Aleșilor Locali: Punem la dispoziție cifrele rezultatelor guvernării în cele 6 luni

Premierul Nicolae Ciucă a participat joi, la Poiana Braşov, la Liga Aleşilor Locali, alături de cei 1.200 de primari liberali.

'Discutăm despre o radiografie a primelor 6 luni de guvernare și, așa cum am anunțat ieri la începutul ședinței de Guvern, putem să punem la dispoziție datele și cifrele rezultatelor guvernării în cele 6 luni de zile.

Am amânat evaluarea miniștrilor și secretarilor de stat cu o lună, pentru că la finele lunii iunie trebuie prezentate toate jaloanele și țintele aferente semestrului 1, iar îndeplinirea acestora pentru a putea să avem un parcusr coerent al PNRR, reprezintă un indicator important în evaluarea performanțelor și competențelor miniștrilor și secretarilor de stat.

Programul de Guvernare 2021-2024 al Coaliției pentru reziliență, dezvoltare și prosperitate a fost elaborat în scopul de a construi o societate coezivă, care să beneficieze de îmbunătățirea sistemului de educație și sănătate, de reducerea inegalităților dintre bărbați și femei, dintre mediul urban și rural, care să conducă la promovarea unei societăți deschise, în care cetățenii se pot simți apreciați și sprijiniți.

În primele 6 luni de guvernare, am demarat acțiuni concrete pentru realizarea tuturor obiectivelor din Programul de Guvernare. Pas cu pas, ne apropiem de atingerea rezultatelor propuse, multe dintre acestea fiind obținute prin eforturile Guvernului pe care îl conduc și ale Ministerelor, ce au lucrat intens în ultimele luni pentru nu irosi șansele unice pe care România le are în acest moment pentru a se dezvolta și a moderniza.

Astăzi, după 6 luni de guvernare, avem cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană și peste 90 de miliarde de euro la dispoziție pentru dezvoltarea și modernizarea României. România este o țară sigură, cu cele mai puternice garanții de securitate, care se dovedesc a fii cu atât mai importante cu cât la granița noastră invazia militară rusă a generat un război devastator.

Această siguranță de care ne bucurăm în acest moment, în care criza generată de războiul ilegal și neprovocat purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei este în deplină desfășurare, garanția ne este conferită, așa cum spunea, de apartenența la NATO și UE, desigur, și de Parteneriatul strategic cu SUA, ceea ce oferă țării noastre protecția teritoriului, a economiei și mai ales a cetățenilor.

În această perioadă dificilă pentru România, în care avem suprapuse criza sanitară, criza energetică și conflictul militar de la granița țării noastre, Guvernul pe care îl conduc a oferit românilor pachetele de măsuri ce au menirea de a face posibilă atât continuarea investițiilor cât și protejarea celor vulnerabili, afectați de creșterile de prețuri.

Pachet ”Sprijin pentru România” convenit în Coaliție, este mecanismul ce oferă Guvernului instrumentele de lucru pentru a face față noilor efecte ale crizei generate de creșterea prețurilor.

Milioane de români aflați în zona categoriilor vulnerabile beneficiază de o bună parte din cele 17,3 miliarde de lei din acest pachet, inclusiv prin intermediul voucherelor pentru alimente și produse de bază.

Mai mult de jumătate din această sumă a fost alocată măsurilor economice, care să permită antreprenorilor susținerea activităților, întrucât dezvoltarea economică a României depinde de evoluția mediului de afaceri.

Spuneam la ziua Partidului Național Liberal, că preocuparea noastră principală sunt investițiile și investim acum. Trebuie să investim acum, doar așa putem să asigurăm funcționarea economiei românești.

Cetățeanul este în centrul Programului nostru Guvernamental, iar pentru ca noi să menținem siguranța și dezvoltarea acestei țări folosim toate resursele pe care le putem accesa.

La acest moment, trebuie să continuăm investițiile, iar cele 96 de miliarde de euro - bani europeni din programele operaționale și din PNRR, iar aici fac o paranteză, astăzi, am mai desfășurat o ședință extraordinară de Guvern, pentru a aproba ultima OUG, care asigură Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene posibilitatea ca nu mai târziu de 31 Mai să înainteze prima cerere de accesare a fondurilor europene, facilităm venirea în țară a încă aproape 3 miliarde de euro.

Aplauzele le merită domnul Ministru Boloș, care în timpul scurt de când se află la conducerea Ministerului a reușit să revitalizeze tot ceea ce înseamnă activitatea și elaborarea a 15 acte normative, care au pus, într-adevăr,  pe modul foarte activ derularea PNRR.

PNRR reprezintă resursa esențială pentru dezvoltarea țării. Guvernul a crescut ritmul de absorbție a fondurilor europene cu 7% față de acum 6 luni, iar estimările de plată comunicate Comisiei Europene acoperă deja necesarul de declarații de cheltuieli pentru anul 2022.

Extinderea rețelelor de apă și canal va fi realizată prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, în acest scop fiind alocată de la bugetul de stat suma de 22,5 miliarde lei. La acest moment se află în analiză 2064 cereri de finanțare pentru propuneri de proiecte din domeniile alimentare cu apă și canalizare.

Nu în ultimul rând, doresc să menționez, în primele șase luni de Guvernare, s-a reușit gestionarea eficientă a efectelor pandemiei de COVID 19, am consolidat resursele sistemului sanitar prin menținerea celor 2.000 de specialiști încadrați în perioada crizei sanitare și, desigur, am pregătit implementarea unor investiții semnificative în sistemul medical.

Sunt foarte multe detalii de menționat, dar am sa-i las pe fiecare ministru în parte să vină să prezinte atât realizările cât și problemele pe care le au pe agenda de lucru, astfel încât să putem să îndeplinim programul de guvernare.

Ca atare, vă asigur de întreg angajamentul nostru, toată disponibilitatea noastră la efort, astfel încât programul de guvernare să fie îndeplinit.', a spus Nicolae Ciucă, joi, la Liga Aleşilor Locali ai PNL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel