Cîțu: Reforma nu înseamnă scenarii apocaliptice. Pensii și salarii mai mari!

Sursa foto: Facebook Florin Cîțu
Sursa foto: Facebook Florin Cîțu

Florin Cîțu a făcut declarații în Parlament, la prezentarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Premierul a explicat ce înseamă "reformă".

"Acest plan sau reformă nu înseamnă reducerea veniturilor, reducerea pensiilor, alte scenarii apocaliptice. Reforma înseamna un mod de a administra acești bani pe care îi avem astăzi eficient şi înseamnă că putem garanta să plătim şi pensii şi salarii mai mari, până în 2030, fără să destabilizăm situaţia financiară a României. Asta înseamnă reformă, să faci cu aceeaşi bani mai mult. Înseamnă un randament mai mare. Asta vom face şi prin PNRR, şi prin ceilalți bani din buget şi prin fonduri europene. De aceea mi-am asumat această reformă", a spus Florin Cîțu.

Documentul care prevede accesarea de fonduri din mecanismul european de redresare și reziliență urmează să fie trimis luni la Bruxelles. Prin PNRR, România ar urma să primească 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii care vor fi alocați de Uniunea European prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.

Vezi și: Șoșoacă a explodat în Parlament: ”Aveți firme în offshore toți!” Orban i-a tăiat microfonul

Florin Cîțu a mai explicat, astăzi, ce înseamnă PNRR, afirmând că au fost mai multe informaţii eronate în spațiul public, "întreţinute artificial". 

"Ce este PNRR? Am văzut în spaţiul public multe interpretări eronate, unele întreţinute artificial, cu intenţie. Dar trebuie să ştie toată lumea că este un program diferit de ceea ce am avut până acum prin fonduri UE. E un program care a apărut într-un moment dificil, când toată economia globală trecea prin cea mai mare criză din ultimul secol şi este un răspuns la această criză. Liderii Europei s-au uitat cum a reacţionat economia fiecărui stat la acest şoc, la pandemie, şi au venit cu acest plan de investiţii. Este un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii, de care toate ţările au nevoie, acest plan vine şi cu o parte de reformă", a mai spus premierul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel