Cinci momente strategice în viziunea lui George Friedman

Geroge Friedman in Romania
Geroge Friedman in Romania

Specialistul în geopolitică și fondatorul agenției de analize militare Stratfor, George Friedman, a ținut, vineri, un discurs la Banca Națională a României, evenimentul desfășurându-se sub patronajul guvernatorului Mugur Isărescu. Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a identificat cinci momente de o importanță vitală în viziunea lui Friedman, invocate de acesta în discursul său.

[caption id="attachment_318990" align="alignleft" width="640"] Foto: AFP[/caption]

1. Fondatorul Stratfort s-a arătat șocat de pasivitatea NATO pe opt august 2008, atunci când forțele terestre, navale și aeriene ale Rusiei au invadat Georgia, din cauza provinciilor georgiene separatiste Osetia de Sud și Abhazia. Friedman spune că structura NATO nu funcționează.

2. George Friedman a invocat falimentul Lehman Brothers, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria financiară a lumii, despre care analistul recunoaște că l-a luat prin surprindere. Marea companie de pe Wall Street și-a anunțat prăbușirea pe 15 septembrie 2008. Lehman, cu o vechime de 158 de ani, era a patra mare bancă de investiții din SUA, în mai 2008 deținând active de 639 de miliarde de dolari, dar și datorii de 613 miliarde de dolari.

3. Expertul în geopolitică susține că s-au încălcat toate regulile pentru reabilitarea sistemului bancar, băncile fiind obligate să injecteze bani tipăriți.

4. În opinia lui Friedman Franța lui Francois Hollande este un pitic economic. Forța economică incontestabilă a Europei este Germania, crede specialistul în geopolitică. Capacitățile Berlinului depășesc cu mult piața internă, motiv pentru care are nevoie de o piață comună, întruchipată de Uniunea Europeană.

5. George Friedman vede drept un lucru extraordinar, a mai remarcat Bogdan Chirieac, că în Cipru s-au naționalizat depozitele bancare ale persoanelor fizice și juridice. Mai extraordinar decât faptul în sine este că nimeni nu vorbește despre asta, mai spune Friedman.

Agenția Stratfor este recunoscută la nivel mondial pentru strângerea și procesarea bagajului mare de informații folosit în realizarea de rapoarte, știri economice, politice, geopolitice și analize militare. Fondatorul său, George Friedman, a scris mai multe cărți de succes, precum ”America’s Secret War/ Războiul secret al SUA”, ”The Next 100 Years/Următorii 100 de ani”, ”The Next Decade/ Următorul deceniu” și a venit în România la invitația Thiess Holding și Media Consulta International.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel