Numărul zilnic al deceselor asociate COVID-19 a scăzut în China cu aproape 80% de la începutul lunii ianuarie, potrivit autorităţilor locale, un semnal ce arată că cel mai recent val epidemiologic care a lovit această ţară de la începutul lui decembrie a început să scadă în intensitate, informează AFP.
Spitalele chineze au înregistrat luni 896 de decese asociate noului coronavirus, o scădere cu 79% în raport cu bilanţul din 4 ianuarie, a precizat Centrul pentru Prevenirea şi Controlul bolilor (CDC) din China într-un comunicat publicat miercuri.
Numărul cazurilor grave spitalizate s-a diminuat de asemenea cu 72%, de la 128.000 de infectări înregistrate pe 5 ianuarie la 36.000 de infectări înregistrate luni, potrivit CDC.
Această scădere a numărului de decese asociate noului coronavirus survine după ce apogeul valului epidemiologic a fost atins la sfârşitul lui decembrie şi începutul lui ianuarie, potrivit administraţiilor locale şi mass-media chineze.
Autorităţile din China au avertizat însă în legătură cu posibila apariţie a unui nou val de contaminări după Anul Nou Chinezesc, o sărbătoare ce determină deplasări masive de persoane, care călătoresc la familiile lor şi devin susceptibile să răspândească virusul.
După ce Beijingul a abandonat brusc luna trecută politica sa zero COVID, un nou val de infectări COVID-19 s-a abătut asupra ţării.
Săptămâna trecută, CDC a anunţat că aproape 13.000 de persoane au decedat din cauza COVID-19 în perioada 13-19 ianuarie, bilanţ care se adaugă numărului precedent anunţat de circa 60.000 de persoane care au murit în spitalele chinezeşti din cauza virusului într-un interval de aproximativ o lună.
Cu toate acestea, analiştii estimează că aceste cifre reprezintă doar o parte a bilanţului real, având în vedere definiţia strictă pe care China o atribuie deceselor asociate COVID-19, precum şi estimările oficiale, conform cărora segmente întregi din populaţia chineză au fost infectate, scrie Agerpes.
Posibilitatea unei noi recrudescenţe a pandemiei de COVID-19 în China în următoarele două sau trei luni este puţin probabilă, în condiţiile în care 80% din populaţia chineză a fost infectată, a declarat sâmbătă Wu Zunyou, epidemiolog şef la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din China, relatează Reuters.
Deplasarea masivă a populaţiei cu ocazia sărbătorilor care marchează începutul Anului Nou din calendarul chinezesc poate contribui la răspândirea coronavirusului, sporind numărul infecţiilor în unele zone, însă un al doilea val de COVID-19 este puţin probabil în viitorul apropiat, a dat asigurări Wu Zunyou pe reţeaua de socializare Weibo.
Sute de milioane de persoane călătoresc pe teritoriul Chinei pentru a-şi vizita familiile cu prilejul acestor sărbători după ridicarea restricţiilor sanitare, autorităţile temându-se de noi creşteri a cazurilor de COVID-19 în zonele rurale mai puţin echipate pentru a face faţă unor focare importante de coronavirus.
După ce a impus unele dintre cele mai stricte măsuri din lume timp de aproape trei ani prin lockdownuri, carantină obligatorie, testări în masă şi depistarea contacţilor, China a renunţat brusc la politica sa zero-COVID pe 7 decembrie. De atunci, ţara se confruntă cu un val masiv de infectări.
China a depăşit vârful cazurilor de COVID-19 în clinici şi în unităţile de primiri urgenţe, a declarat joi un oficial al Comisiei Naţionale de Sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu