Cea mai mare erupţie vulcanică în 5.000 de ani a fost cea a colosului Cerro Blanco

Cea mai mare erupţie vulcanică din ultimii 5.000 ani a fost cea a vulcanului argentinian Cerro Blanco, din Anzii Cordilieri, potrivit unui studiu desfăşurat de experţi spanioli şi argentinieni, relatează marţi EFE.

Studiul condus de José Luis Fernández Turiel, cercetător la Institutul de Ştiinţe ale Pământului Jaume Almera (ICTAJ-CSIC), a determinat că erupţia produsă în urmă cu 4.200 de ani a acoperit cu cenuşă o mare parte a Argentinei şi a fost comparabilă, ca volum de materie expulzată, cu cea de pe insula Santorini şi de două ori mai mare decât cea a vulcanului Tambora, de pe insula Sumbawa din Indonezia.

Complexul vulcanic Cerro Blanco, situat în sudul Anzilor Cordilieri, a expulzat un volum de roci care, potrivit studiului, a provocat una dintre cele mai mari erupţii survenite în Holocen (ultimii 11.700 de ani). Studiul, publicat în revista 'Estudios Geológicos', a determinat că vulcanul Cerro Blanco, situat în provincia Catamarca, a fost sursa unor sedimente de cenuşă ce pot fi întâlnite şi în prezent pe o suprafaţă extinsă a platoului Andin şi a căror existenţă era cunoscută, dar nu şi originea lor.

Cercetătorii au studiat 62 de sedimente din zonă şi au cules peste 230 mostre de cenuşă, iar pentru a putea determina originea lor, mostrele au fost analizate şi calificate prin diferite tehnici de petrologie şi geochimie. Potrivit studiului, erupţia vulcanului Cerro Blanco a avut un caracter exploziv şi o asemenea amploare, încât cenuşa a fost împrăştiată pe o suprafaţă de aproximativ 500.000 de kilometri pătraţi. A fost găsită cenuşă provenită de la această erupţie chiar şi la 400 de kilometri distanţă de vulcan, în apropiere de localitatea Santiago del Estero.

Vulcanologii au subliniat că erupţia din acea epocă a colosului Cerro Blanco a fost similară cu cea survenită pe insula Santorini, care a pus capăt civilizaţiei minoice. De asemenea, volumul de magmă degajat de vulcan a fost de două ori mai mare decât cel produs de erupţia, din 1815, a vulcanului indonezian Tambora, eveniment asociat cu o răcire a temperaturilor globale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel