Ce spune Mark Gittenstein despre o a treia suspendare a lui Traian Băsescu

Ambasadorul S.U.A la București, Mark Gittenstein, a declarat duminică la ProTv, referitor la scenariul unei a treia suspendări a președintelui Traian Băsescu, că S.U.A vor stabilitate în România, iar o nouă criză constituțională nu ar avea beneficii.

Întrebat despre posibilitatea ca președintele Traian Băsescu să fie supus unei a treia suspendări, dacă nu-l va numi premier pe Victor Ponta în eventualitatea în care USL va câștiga majoritatea la alegerile parlamentare din nouă decembrie, Mark Gittenstein a susținut că din punct de vedere al Washingtonului, "o nouă criză constituţională în câteva luni nu va fi benefică României şi nu este ceva ce ne dorim. Noi vrem să vedem stabilitate. Vrem să vedem alegătorii că decid cine vor să le conducă ţara şi vrem ca orice neînțelegeri care ar apărea să fie rezolvate într-o manieră cât mai civilizată şi mai amiabilă."

Oficialul american declară că cei mai importanți factori pentru economia României sunt stabilitatea și coabitarea, adăugând că nu vrea să lanseze ipoteze în legătură sfârșitul alegerilor. "N-am idee ce se va întâmpla după aceste alegeri. Spun doar că o nouă perioadă de criză constituţională şi de nesiguranţă privind guvernul nu ar fi un lucru bun. Nu iau poziţie în privinţa suspendării, nici în privinţa alegerii lui Ponta de către preşedinte (...) Tot ce le-am spus tuturor celor implicaţi este exact ce am spus în acel discurs, şi anume că stabilitatea, consensul, coabitarea civilizată şi stabilitatea în domeniul decizional şi predictibilitatea deciziilor sunt importante pentru economia dumneavoastră, pentru investiţiile occidentale, pentru relaţia dumneavoastră cu SUA şi, bănuiesc eu, cu Uniunea Europeană. N-am să intru în discuţii ipotetice”, a mai spus Mark Gitenstein, întrebat la cine se referea în mesajul de săptămâna aceasta privind îngrijorările că alegerile din decembrie i-ar putea dezbina pe români.

Marți, prezent la conferința "Busolă în carieră," un program complex de stagii de practică și mentorat pentru studenții de la drept, ambasadorul S.U.A la București se declara îngrijorat de viitoarea "serie de alegeri dificile" care poate "dezbina poporul român."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel