Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august - Cruce neagră

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august - Cruce neagră. Pe data de 5 august este prăznuit Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august - Cruce neagră. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este prăznuit în fiecare an, pe data de 5 august. S-a născut pe 23 iulie 1913, în comuna Crainiceni din judeţul Botoşani şi a primit la botez numele Ilie. A rămas orfan de mic de amândoi părinţii şi a fost crescut de bunica, scrie crestinortodox.ro.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august - Cruce neagră. A fost primit cu multă dragoste în viaţa monahală de stareţul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei şi apoi al doilea patriarh al României. A devenit bibliotecarul Mănăstirii Neamţ, iar apoi a predat literatura română la seminarul de aici. La 8 aprilie 1936, noul stareţ, arhimandritul Valerie Moglan (viitor arhiereu vicar la Iaşi), l-a tuns în monahism, primind, potrivit pravilei călugăreşti, un nou nume, cel de Ioan. 

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august - Cruce neagră. Cu aprobarea mitropolitului Nicodim, în noiembrie 1936, tânărul monah s-a îndreptat, împreună cu alţi doi călugări, spre Țara Sfântă. După doi ani petrecuţi în pustiu, ajunge la Mănăstirea "Sfântul Sava”, unde se nevoieşte timp de opt ani. În anul 1947 este hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt şi este numit egumen la Schitul românesc cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul“, din Valea Iordanului, pe care îl va conduce până în anul 1952.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 august - Cruce neagră. În noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, împreună cu ucenicul său Ioanichie, a intrat în obştea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din Puştiul Hozevei. În vara următoare se retarage într-o peşteră, numită Chilia Sfântă Ana, care ţinea de Mănăstirea "Sf. Gheorghe Hozevitul“. Aici şi-a petrecut ultimii ani, ducând o viaţă foarte aspră. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a trecut la cele veşnice pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani. A fost înmormântat de Amfilohie, egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, în peştera care-l găzduise în ultimii ani de viaţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel