Brexit și uniunea vamală a UE. Theresa May, precizări

Sebastian Florea / 12 oct 2018 / 19:34 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Theresa May nu va accepta un Brexit ce ar menţine la nesfârşit Marea Britanie în uniunea vamală a UE , precizează Downing Street.

Premierul britanic, Theresa May, nu va accepta un acord privind Brexitul care să menţină Marea Britanie pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană după data efectivă a ieşirii din UE, a declarat vineri un purtător de cuvânt de la Downing Street, citat de agenţiile EFE şi Press Association. Reacţia survine după ce presa britanică a relatat că mai mulţi membri ai guvernului condus de Theresa May au ameninţat cu demisia după ce au aflat despre concesiile pe care şefa executivului britanic ar fi pregătită să le facă pentru a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană în dosarul Brexit.

Potrivit cotidianului The Telegraph, premierul britanic ar fi prezentat o propunere care prevede menţinerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE până când se poate ajunge la un acord asupra viitoarelor relaţii comerciale, chiar şi după o perioadă de tranziţie post-Brexit ce urmează să se încheie la finalul lui decembrie 2020. Dar purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a spus vineri în faţa presei că aceasta 'nu va accepta niciodată în acord care să ţină Marea Britanie captivă într-un acord nedefinit în timp' şi că, din punctul de vedere al Londrei, viitoarea relaţie economică între Marea Britanie şi UE trebuie să intre în vigoare 'cel târziu' în decembrie 2021, aşa cum se menţionează în 'Planul de la Chequers'.

Acest plan enunţă propunerile Londrei privind Brexitul, printre care este menţionată şi posibilitatea prelungirii perioadei de tranziţie post-Brexit cu un an după luna decembrie 2020. Însă dacă părţile nu vor reuşi să depăşească divergenţele ce încă le separă - respectiv situaţia frontierei nord-irlandeze şi relaţiile economice viitoare - şi se va ajunge la un Brexit fără niciun acord, atunci şi această perioadă de tranziţie este incertă.Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26