Urmărește emisiunea live


BREXIT. Ce se întâmplă cu studenții români din Marea Britanie? Răspunsul lui Cioloş

BREXIT. Drepturile şi obligaţiile instituţionale şi formale care ţin de statul britanic nu au cum să fie modificate în privinţa studenţilor români care învaţă în Marea Britanie, a declarat premierul Dacian Cioloş, luni, la Radio România Actualităţi.

'Orice drepturi şi obligaţii instituţionale, formale, care ţin de statul britanic (...) n-au cum să fie modificate, pentru că (...) Marea Britanie se supune regulamentelor europene. Apoi, orice (...) drepturi sau facilităţi care sunt acordate de universităţi britanice în sistem privat sau acolo unde universităţile îşi folosesc autonomia universitară, acestea ţin de deciziile respective. Dar eu cred că universităţile britanice vor fi în continuare interesate să atragă cât mai mulţi studenţi şi din statele membre din Uniunea Europeană', a spus Cioloş, fiind întrebat ce se va întâmpla, în urma Brexitului, cu studenţii români care învaţă în Marea Britanie.

Premierul a mai afirmat că până la finalizarea procesului de ieşire din Uniunea Europeană, Marea Britanie îşi va păstra obligaţiile în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii europeni, inclusiv pe români.

'Atâta timp cât procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este finalizat printr-o decizie formală a Consiliului European, Marea Britanie îşi păstrează în totalitate şi drepturile şi obligaţiile de stat membru al Uniunii Europene, deci inclusiv obligaţiile vizavi de statutul cetăţenilor europeni în Marea Britanie. (...) În momentul de faţă şi în perioada următoare, până când nu se finalizează procesul de negociere, care noi estimăm că va dura minim doi ani de zile, cetăţenii români la fel ca orice alţi cetăţeni europeni îşi păstrează toate drepturile şi obligaţiile de cetăţeni europeni în Marea Britanie. (...) Negocierile nu le face fiecare stat membru separat cu Marea Britanie, negocierile se fac la nivelul Uniunii Europene şi România (...) îşi va juca pe deplin rolul şi îşi va asuma statutul de stat membru al Uniunii Europene pentru a participa în mod activ la acest proces de negociere şi, cu siguranţă, vom avea în vedere în primul rând protejarea şi susţinerea drepturilor cetăţenilor români, inclusiv cei care locuiesc în Marea Britanie', a precizat premierul Cioloş. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel