Sute de mii de brazilieni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva modului în care este administrată țara lor. La fel ca în Turcia - acolo unde nucleul manifestațiilor a fost parcul Gezi, pentru ca mai apoi să se ajungă la proteste naționale - latino-americanii au început prin a se revolta împotriva creșterii prețurilor la transporturile în comun. Brazilienii condamnă acum corupția, serviciile publice, dar și costurile de operare enorme alocate de guvern pentru organizarea Cupei Mondiale din 2014, transmite Euronews.
Străzile din Rio sunt împânzite de protestatari, mulți dintre ei răspunzând apelurilor primite prin rețelele sociale. Traficul este blocat, iar clădirile au fost luate cu asalt.
Forțele de ordine au reacționat rapid. Cu toate astea, vocile de nemulțumire au început să se audă și în Sao Paolo, acolo unde oamenii strigă ”populația s-a trezit” și ”Brazilia se schimbă”.
”Este un strigăt al societății împotriva corupției care dă țara peste cap. Recunosc că ideile unor protestatari sunt greșite. Nu le susțin pe toate, dar cred că într-o oarecare măsură societatea a obosit și va face ceva în această privință”, spune unul dintre manifestanți.
Protestele vin pe fondul organizării de către Brazilia a Cupei Confederațiilor, crezută a fi o competiție ”de pregătire” pentru Cupa Mondială din 2014. Mulți blamează costurile mari, serviciile publice de proastă calitate, sistemul educației și cel al sănătății.
Guvernul este încrezător că evenimentele sportive, inclusiv Olimpiada din 2016, vor ridica rangul mondial al Braziliei.
Franța, Anglia, Turcia, Suedia sau Bulgaria sunt alte țări care s-au confruntat cu proteste de amploare de la începutul anului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu