Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat diferența dintre ronțăială și gustare.
Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre modul în care putem să ne bucurăm de ronțăială, care să devină o gustare sănătoasă și astfel să nu ne pună silueta și greutatea în pericol.
”Când ai mâncare în jur, ronțăiala devine o chestiune firească. Adică trebuie mai mult să te păzești să nu te trezești mâncând. Cred că suntem programați să mâncăm non-stop”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic la Doctor de Bine de la Pro TV.
În plus, medicul a explicat care sunt diferențele între ronțăiala non-stop și gustările pe care le putem lua între mese.
”De ronțăit ronțăim mai ales când suntem stresați, când ne plictisim, când vrem să scăpăm de o activitate neplăcută. Deci ronțăiala presupune o chestiune de relaxare a creierului. Deci trebuie să înțelegem că aceste două entități care conviețuiesc în trupul nostru, creierul, care vrea tot timpul să mănânce, și ficatul și restul tubului digestiv, care nu prea știu să spună stop, au nevoie diferite.
Diferența dintre gustare și ronțăială este una majoră. Știm de la copii că avem două gustări - una la ora 10.00 - 11.00 dimineața și una la ora 17.00. Sunt niște mese mici care sunt recomandate în alimentația copiilor tocmai pentru că ei nu au stomacul mare, sunt tot timpul distrași de alte activități și mai uită să mănânce, se satură mai repede.
Atunci, pentru un copil, ca să nu consume din rezervele de grăsime și de mușchi ale organismului, este bine să le dăm din exterior o mică gustare și în felul ăsta ei să crească și să consume energie din mâncarea venită din exterior.
Și la adulții care fac muncă fizică sau care sunt normoponderal sau mai degrabă slăbănogi și, din nou, trebuie să-și protejeze rezervele de grăsime.
Deci gustarea este o masă în primul rând justificată de foame. Asta este obligatoriu. Trebuie să ne gândim de când nu am mai mâncat.
Dacă au trecut măcar trei ore de la masa anterioară și dacă mai sunt alte două sau trei ore până la masa următoare și chiar simțim o senzație de foame acută, atunci da, gustarea este un lucru bun.
Un sandwich mic, un iaurt, o bucată de covrig, o banană, ceva care să ne țină de foame încă două ore”, a mai spus Mihaela Bilic.
Potrivit medicului, din punctul de vedere al produsului ales, alunele se încadrează foarte bine în categoria ronțăielilor.
”Ronțăiala este eficientă în momentul în care respectivul produs este crocant.
Că sunt chipsuri, că sunt covrigi, că sunt uscături, că sunt alune Se potrivesc foarte bine cu ronțăiala. Au multe calorii. Avem grăsime din belșug. În alune avem și proteine, deci este o chestiune concentrată pe profilul de ronțăială.
Ceea ce face lucrurile la limită (n.r. între ronțăială și gustare) este faptul că pentru o masă mică nutriționiștii recomandă undeva un aport caloric cam de 150 de calorii. Adică masă mică înseamnă o felie de pâine, cu ceva. Un covrig mic, o banană, un aport caloric micuț, cât să ne mai țină un pic de foame. (...)
Pentru o masă mică avem, de exemplu, un cottage cheese cu o felie de pâine prăjită”, a mai spus Mihaela Bilic.
De altfel, medicul a subliniat că cea mai bună ronțăială, dacă mintea noastră ar fi satisfăcută, este cea formată din legume, adică batonașe de morcov, ardei gras, ridichi, castravete, despre care spune că ”nu au niciun risc”.
Pe de altă parte, spune medicul, ”produsele de ronțăială, de obicei, sunt extrem de concentrate în calorii. Ronțăiala mai are o problemă, pentru că o facem la volan, în canapea, în fața unui ecran. Nu ne dăm seama de cantitatea consumată și de obicei ne oprim când s-a terminat punga. Ronțăiala se poate prelungi în funcție de dimensiunea ambalajului, deci foarte important, în momentul în care cumpărăm trebuie să luăm ambalajul cel mai mic. În felul ăsta ne limităm cantitatea. Și foarte bine ar fi ca atunci când mâncăm să mâncăm cu simțurile. Să ne oprim din alte activități, să le savură, Atunci masa este corectă.
În schimb, ronțăiala ne duce într-o zonă în care uităm de noi, uităm de griji, uităm de gânduri și ronțăim încontinuu”, a mai spus Mihaela Bilic.
Totodată, medicul nutriționist a ținut să atragă atenția celor care vor să slăbească, dar greu se pot abține de la ronțăială.
”Atenție mare! Dacă aveți probleme cu silueta, ronțăiala aduce de două ori mai multe calorii decât mâncarea și atunci ar trebui să ne oprim din ronțăială dacă vrem să slăbim”, a subliniat nutriționistul.
Citește și: Gustarea de seară, plină de surprize. Mihaela Bilic: Combinația este antidepresivă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu