Daniela Zaharia, istoric și specialist în Orientul Antic și Asia, a vorbit la #Rezist, cu Oana Stănciulescu despre Xi Jinping și modul în care acesta a schimbat jocul politic din China ultimelor decenii.
Daniela Zaharia, istoric și specialist în Orientul Antic și Asia, a vorbit despre schimbarea jocului politic din China imediat după venirea la putere a lui Xi Jinping, dar și de ce politica făcută de șeful statului diferă de cea a liderului de la Kremlin.
”Xi Jinping este foarte puternic. El a schimbat, de altfel, tot jocul politic. Începând cu perioada de la sfârșitul anilor 80 și începând cu anii 90, s-a creat un soi de sistem de rocadă în interiorul Partidului Comunist Chinez, un sistem de rotație la putere al unor lideri care reprezentau diverse grupuri din cadrul partidului care au și viziuni politice diferite, și baze sociale oarecum diferite, și baze regionale destul de diferite, foarte puternice.
Xi Jinping părea să fie reprezentantul grupării Shanghai, dar în același timp el avea legături puternice și într-o altă grupare, care este aceea a moștenitorilor, generația a doua a marilor lideri care au construit China comunistă, dar după ce a ajuns la putere practica lui a fost aceea de eliminare treptată, tot mai accelerată, a acestor grupări.
Nu îi erau grupări rivale, însă s-a dovedit că el avea propria sa viziune, propriul lui grup de încredere și mai ales după ce a obținut și cea de-a treia numire, cea de-a treia alegere, lucru care încalcă în mod clar regulile instalate în anii 80, este clar că Xi Jinping devine un lider mai puternic, să zicem ca forță, mai de tip maoist.
Deși este un nou tip de autoritarism întărit, care de data aceasta servește foarte multă tehnologie. De altfel, se și vorbește despre autoritarismul tehnologic”, explicat Daniela Zaharia, istoric și specialist în Orientul Antic și Asia, în cadrul emisiunii #Rezist, cu Oana Stănciulescu de la DC News TV și DC News.
Potrivit istoricului, ”s-a redus democrația și nivelul de dezbatere și de discuție, de controverse în interiorul partidului. Nu a ezitat să se servească de o politică anticorupție care a dus la exterminarea fizică a unor adversari politici”, însă, în comparație cu Vladimir Putin, ”Xi Jinping nu recurge la asasinat. De aceea nu putem vorbi despre clanuri. Xi Jinping nu este în fruntea unui regim mafiot ca Putin, este în fruntea unui aparat de stat autoritar”.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu